latinica | ћирилица

војислав илић1SVETOSAVSКI КONКURSNI POZIV OGRANКA VUКOVE ZADUŽBINE U NIŠU

U okviru utvrđenog  programa rada, Ogranak Vukove zadužbine u Nišu, sa nazivom Društvo za negovanje duhovnih vrednosti „Vuk Кaradžić„– Niš, poziva srednjoškolce da pokažu svoje interesovanje za srpsku  književnost. Ovogodišnja tema rada je vezana za našeg velikog pesnika Vojislava Ilića (1860–1894)

VOJISLAV ILIĆ – PESNIК PRIRODE I VESNIК NOVOG LIRSКOG DUHA
O Ilićevoj pesničkoj viziji Dragiša Živković, između ostalog, kaže da „tu dominiraju tri elementa: elemenat noći, vode i lahora…”, a u poetskom oblikovanju, versifikaciji,  novine su u formi stihovanja i „predstavljaju ne mali doprinos”u razvoju srpske poezije.

 

svetosavske svecanostiOrganizacioni odbor manifestacije „Svetosavske svečanosti” i Dom kulture u Čačku raspisuju
3. SVETOSAVSКI PESNIČКI КONКURS

Кonkurs je otvoren od dana objavljivanja do 17. januara 2020. godine.
Pravo učešća na konkursu imaju učenici od petog do osmog razreda OŠ sa teritorije Moravičkog okruga.
Teme konkursa su:
Ljubav;
• Vera;
• Nada.

mpngNa sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavljen je kalendar takmičenja:

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavljuje

JAVNI POZIV

ZA DODELU SVETOSAVSKE NAGRADE ZA 2013. GODINU

za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju

u Republici Srbiji

             U proteklih desetak dana decembra meseca 2013. u gradu Čačku i u tri opštine našeg okruga (Gornji Milanovac, Ivanjica, Lučani) održana su opštinska takmičenja u lepom govoru. Inicijativu za realizaciju ove, za negovanje našeg lepog jezika važne manifestacije, pokrenuli su i ove godine  Prijatelji dece i Dečji savez grada Čačka, a podržali su ih Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i Školska uprava.

Jedan od dobitnika jubilarne 50. Vukove nagrade, koja se dodeljuje za naročite rezultate u širenju kulture, obrazovanja i nauke, jeste i višegodišnji saradnik svih škola Moravičkog okruga, mr Grozdana Komadinić, osnivač Ogranka Vukove zadužbine u Čačku i Udruženja "Čuvari dela Vuka Karadžića". Školska uprava Čačak čestita koleginici dobijanje ovog značajnog priznanja, sa željom da "Čuvari dela Vuka Karadžića" budu još uspešniji u negovanju srpskog jezika i narodne tradicije i kulture. 

Nezavisni filmski centar “Filmart” iz Požege raspisuje KONKURS za upis III generacije polaznika Filmskog edukativnog centra „Interakcija“. 
Pravo učešća na Konkursu imaju srednjoškolci, kao i učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole koji, najkasnije do 14. decembra 2013.godine, dostave ispravno popunjen online prijavni obrazac.
Broj učesnika je ograničen.

Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac koji možete pronaći na linku:

https://docs.google.com/forms/d/1fFTNXMUmTtfunY9RX7gkSdhTHGy8Ym66EqidI5igYZo/viewform

 

Pre prijavljivanja na konkurs pročitajte informacije o Osnovnom nivou FEC “Interakcija”

 

Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji propisano je da se Sveti Sava - Dan duhovnosti praznuje i obeležava radno. Kako je dan Svetog Save, 27. januar 2013. godine nedelja, preporuka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je da se ovaj praznik obeleži u petak 25. januara 2013. godine.

Mišljenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o podeli odeljenja na grupe predmeta Tehničko i informatičko obrazovanje

Ogranak Vukove zadužbine i Dom kulture u Čačku organizuju u Velikoj sali Doma kulture u utorak, 11. decembra 2012. godine u 18 časova, priredbu u čast Dana grada Čačka: Mladi čuvari narodne duhovne kulture.Učesnici programa su pobednici literarnog i likovnog konkursa učenika Moravičkog okruga i ogranaka iz Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Kulturno-umetnički program izvode mladi iz čačanskih osnovnih i srednjih škola. Gost večeri je pesnik za decu Nedeljko Popadić.
NA REPUBLIČKOJ SMOTRI ŠKOLSKIH LISTOVA, KOJU PRVI PUT ORGANIZUJE DRUŠTVO ZA SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST I REDAKCIJA  ČASOPISA "SVET REČI", PRVU NAGRADU OSVOJIO JE LIST UČENIKA GIMNAZIJE IZ ČAČKA - "GIMNAZION", A TREĆU LIST "AGORA" FILOZOFSKE SEKCIJE GIMNAZIJE "TAKOVSKI USTANAK" IZ GORNJEG MILANOVCA. Čestitamo kolegama i radujemo se sa njima, ponosni što čak dve nagrade pripadaju školama iz Moravičkog okruga. Svaka čast!
Takmičenje u lepom govoru održano je u Muzičkoj školi u Čačku, 24. decembra 2011. godine, u organizaciji Prijatelja dece i Dečjeg saveza grada Čačka. U, nažalost, hladnoj sali (zbog čega se organizator izvinjava svim učesnicima, u nadi da neće biti posledica po zdravlje), odražano je 35. takmičenje u lepom govoru. Najuspešniji učenici  su nagrađeni knjigama, zahvaljujući zalaganju g. Veljka Negovanovića, koji je obezbedio nagradni knjižni fond za četiri uzrasne kategorije.
 
Nagrađeni učenici prve uzrasne kategorije (prvi i drugi razred) su:
U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Čačak 27. decembra 2011. godine u 12.00 časova proglasićemo pobednike Drugog sajma školskog izdavaštva Moravičkog okruga u obe takmičarske kategorije: Najbolji školski list i Izdavački poduhvat godine. Svi učesnici će dobiti potvrde o učešću na ovom sajmu, a onima koji su nam pomogli u organizaciji dodelićemo zahvalnice. Nagrađeni će, osim diploma i pohvala, dobiti nagrade - knjige koje su nam obezbedili i poklonili donatori: Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" iz Čačka, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Čačak i Školska uprava Čačak. Škole će dobiti i elektronsku verziju BILTENA SAJMA ŠKOLSKOG IZDAVAŠTVA, koji će zbog novinara i šire javnosti biti objavljen na našem sajtu.
Takmičenje u lepom govoru učenika osnovnih škola sa teritorije grada Čačka, u organizaciji Prijatelja dece i Dečjeg saveza, održaće se u subotu, 24. decembra 2011. godine u Muzičkoj školi u Čačku, sa početkom u 10.00 časova.
Biće to još jedna lepa prilika da uživamo u govornoj kulturi učenika i plodovima uloženog  znanja, vremena i rada  njihovih nastavnika.
 
Povodom 160 godina Vukovog "Rječnika (1852-2012), Ogranak Vukove zadužbine u Nišu, u čast  rođendana Vuka Karadžića, organizuje nagradni konkurs za učenike srednjih škola 
Društvo za srpski jezik i književnost organizuje 53. TRADICIONALNI REPUBLIČKI SEMINAR za nastavnike i profesore srpskog jezika i književnosti. Seminar će se održati 12, 13. i 14. januara 2012. godine na FIlološkom fakultetu u Beogradu. Detaljnije informacije možete da preuzmete ovde.

ZAVOD ZA UNAPREĐIVANJE OBRAZOVANJA I VASPITANJA 

Fabrisova 10, 11000 Beograd saradnji sa Majkrosoftom (Microsoft)

raspisuje NAGRADNI KONKURS za osnovne i srednje škole 
„KREATIVNA ŠKOLA 2011/2012."

Konkurs je namenjen zaposlenim u osnovnim i srednjim školama čiji radovi, u okviru projekta „Razmena iskustava korišćenjem informacionih tehnologija", predstavljaju primere dobre prakse nastave i ostvarivanja obrazovno-vaspitnih ciljeva primenom informacionih tehnologija.
Ako ste nastavnik razredne/predmetne nastave ili stručni saradnik u osnovnoj ili srednjoj školi, primenjujete novine u nastavi i želite da ih podelite sa kolegama, pozivamo Vas da prijavite svoj rad na Konkurs i time doprinesete razmeni primera dobre prakse.

Konkursom su predviđene četiri kategorije radova:

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije objavljeni su podaci o školama iz kojih je pristiglo najviše radova na konkurs "Uhvati pravi smer, kaži da nije fer". Pojedinačne rezultate po kategorijama možete da preuzmete ovde. Čestitamo Smiljani Gavrilović, učenici  Ekonomsko-trgovinske škole "Knjaz Miloš" iz Gornjeg Milanovca, na osvojenom prvom mestu za likovni rad u srednjoj uzrasnoj grupi.
Gradska biblioteka ''Vladislav Petković Dis'' u Čačku u subotu, 3. decembra 2011, organizuje Seminar za školske bibliotekare  osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga. Seminar je besplatan i biće održan u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u prosveti,  u vremenu od 10 do 16 časova.
Teme Seminara su: fizička obrada i revizija knjižnog fonda, katalogizacija monografskih publikacija,  kao i oblici kreativnog rada sa učenicima i podsticanje na čitanje, uz mogućnost praktične obuke na primerima iz struke.
Učesnici projekta "Zavičajni pisci u oku profesora" su:
1. Aleksandra Đurić, Gornji Milanovac;
2. Tanja Blagojević ,Tanja Popović i Ana Miladinović, Čačak;
3. Mila Mutavdžić, Čačak;
4. Desimir Paunović, Čačak;
5. Mila Sofijanić, Ilinka Ocokoljić i Slovenka Marić, Ivanjica;
6.Olivera Krupež i Biljana Lukić, Čačak;
7. Slađana Mijatović, Gornji Milanovac;
8. Danijela Kovačević-Mikić, Čačak.
western_unionKompanija Western Union, u saradnji sa svojim zastupnicima u Srbiji donirala je 32.000 eura za tri obrazovne institucije u Srbiji. Donacija Western Union zastupnika (Banka Poštanska Štedionica, EKI Transfers, Societe Generale Bank i Tenfore) u iznosu od 16.000 eura udvostručena je od strane Western Uniona. Ovaj iznos će se iskoristiti za opremu i nastavna učila za predškolsku ustanovu „Ljuba Stanković“ u Beočinu, osnovnu školu „Sreten Lazarević“ iz Prilika kod Ivanjice i za Šestu beogradsku gimnaziju. Deo donacije biće iskorišćen i za edukaciju nastavnog kadra u ovim obrazovnim institucijama.
Zbog velikog interesovanja korisnika našeg sajta, obaveštavamo Vas da rezultate konkursa objavljujemo  onda kada ih organizatori dostave Školskoj upravi. Ogranak Vukove zadužbine, Prijatelji dece i Dečji savez Čačka,  Zavod za javno zdravlje i  drugi  koji su preko našeg sajta promovisali svoje konkurse,  nažalost, nisu dostavili rezultate konkursa koje su u prethodnom periodu organizovali, tako da nismo u mogućnosti da promovišemo postignuća učenika. Molimo Vas da se za detaljnije informacije o rezultatima konkursa obratite samim organizatorima.

Ko je na mreži: 585 gostiju i nema prijavljenih članova