Štampa
Pogodaka: 2984

pesnickiNovinarska sekcija OŠ „Ratko Mitrović" poslala nam je pregled dosadašnjih aktivnosti, uz brojne fotografije koje zbog tehničkih ograničenja ne možemo da objavimo. Iizveštaj mladih novinara objavljujemo u celini, verujući da će tokom godine nastaviti da unapređuju i razvijaju svoje (predmetne i međupredmetne) kompetencije:

U našoj školi 22. 09. 2017. godine naši drugari ugostili su pesnike Pesničkog festivala u Mrčajevcima. Naši drugari su imali  priliku da upoznaju dvadeset srpskih i evropskih priznatih pesnika. Neki od tih pesnika su rumunski pesnik srpskog porekla Slavomir Gvozdenović, rumunski pisac Lučiano Laksija, pesnikinja Nadežda Tanasković i mnogi drugi. Pesnici su sa nama podelili nekoliko svojih najlepših stihova i završavali ih uz duge i jake aplauze. Prisetili su se detinjstva kada su pisali pesme baš kao i mi u ovom trenutku.

Naša drugarica, Andrijana Marković, učenica odeljenja VI1, osvojila je nagradu u novčanom iznosu od pet hiljada dinara, na pesničkom konkursu za mlade pesnike ove manifestacije. Pesnici koji su danas gostovali u našoj školi su nam dali savete kako početi pisati poeziju. Uputili su dosta poučnih reči našim mladim pesnicima i sa osmehom na licima pozdravili naše drugare. Naši drugari ispratili su pesnike uz pozdrave i osmehe na licima.

Dana 29. 09. 2017. godine đaci OŠ „Ratko Mitrović“ sa nastavnikom biologije Radomanom Fatićem posetili su izložbu „Udruženja za uzgoj sitnih i ukrasnih životinja“. Đaci su videli dosta retkih vrsta ptica i zečeva. Neke od tih su: zečevi belgijski orijaš i novozelandski beli fazani, fazan zlatni, fazan srebrni, fazan platinasti i razne druge vrste. Najveće interesovanje đaka privukla je činčila. Đaci su se tog dana lepo proveli i stekli novo znanje o tim zanimljivim i egzotičnim životinjama. Videćemo se ponovo na manifestaciji „Znanjem do osmeha“

Dana 01. 10. 2017. godine, đaci škole „Ratko Mitrović“ iz Čačka posetili su Ovčar Banju i prelepe prizore okoline Čačka. Imali su priliku da vide neobične vrste ptica kao i drugih manjih životinja. Vozili su se katamaranom, te uživali u pogledu na Zapadnu Moravu. Posetili su školu „Ratko Mitrović“ u Ovčar Banji i uživali družeći se sa drugarima iz drugih čačanskih škola. Bili su okruženi prelepim prizorom uz lep pogled na netaknutu prirodu. Kućama su se vratili sa prelepim utiscima.

Dana 03. 10. 2017. u Domu kulture održan je javni čas iz narodne tradicije koji je pripremio KUD „Dule Milosavljević Žele“. Đaci škole OŠ „Ratko Mitrović“ imali su priliku da se upoznaju sa narodnim nošnjama i igrama iz raznih krajeva Srbije. Učenici su naučili nekoliko narodnih igara iz naše zemlje. Đaci su slušali razne zvukove starih narodnih srpskih instrumenata. Đaci su uživali u gledanju narodnih tradicionalnih igara, te i sami na kraju odigrali jednu narodnu igru. Učenici škole uživali su u ovom jedinstvenom danu te se vratili svojim kućama, sa prelepim utiscima sa ove manifestacije.

Dana, 06. 10. 2017. povodom Dečje nedelje u Osnovnoj školi „Ratko Mitrović“ održana je manifestacija „Znanjem do osmeha“. Tog dana, učenici škole ugostili su saobraćajnu policiju, vatrogasnu jedinicu i mnoge druge. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa raznim sportskim klubovima i ustanovama našeg grada. Koliko je bilo lepo, potvrđuju i nastavnici koji su učestvovali u raznim radionicama. U školskoj sali imali smo priliku da se upoznamo sa najpoznatijim klubovima našeg grada kao što su: Fudbalski klub „Borac“, Džudo klub „Borac“, klub Američkog fudbala „Angel Warriors“, Rukometni klub „Košutnjak“ i drugi. Iz atrijuma škole čula se glasna narodna tradicionalna muzika iz raznih krajeva naše zemlje koju je emitovao KUD „Dule Milosavljević Žele“. Iz hola škole širili su se razni mirisi ukusne hrane koju su za posetioce ove jedinstsvene manifestacije pripremili učenici Prehrambeno-ugostiteljske škole iz Čačka. Manifestaciju je posetio veliki broj roditelja, građana kao i učenika i profesora iz svih gradskih osnovnih škola. Bio je ovo dan za sticanje novih znanja, prekrasna druženja i nova poznanstva.
Novinarska sekcija OŠ „Ratko Mitrović“