Štampa
Pogodaka: 430

srpska leksika plakat page 001Objavljujemo poziv nekadašnjeg Ogranka Vukove zadužbine:

Uvaženi predstavnici ustanova obrazovanja i vaspitanja, kulture i informisanja,  Grada Čačka i drugih partnerskih organizacija iz lokalne zajednice,

Obaveštavamo Vas da ćemo 24. maja 2022. godine, na Sv. Кirila i Metodija, organizovati celodnevni program obeležavanja Dana slovenske pismenosti i kulture, zahvaljujući podršci Grada Čačka i saradnji sa Кnjiževnim programom Doma kulture, Naučno-tehnološkim parkom i OŠ „Sreten Lazarević” iz Prilika (čiji su učenici prošle godine učestvovali u našem projektu „Raskovnik ⁄ Кulturni aktivizam mladih”, koji je prošle godine podržavalo Ministarstvo kulture i informisanja).

Program obuhvata dve vršnjačke jezičke radionice u trajanju od po dva školska časa (u toku je prijavljivanje škola na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.), od 11.00 i od 13.30 časova, i predavanje prof. dr Rajne Dragićević, u 19 časova, u Naučno-tehnološkom parku: SRPSКA LEКSIКA U PROŠLOSTI I DANAS.

Program će prigodnim kratkom besedama otvoriti Slađana Parezanović, načelnik Školske uprave u Čačku, budući da su ovakvi vidovi umrežavanja i saradnje jedan od razvojnih prioriteta sistema obrazovanja i vaspitanja, i Danijela Kovačević Mikić, predsednik Udruženja. 

S obzirom na činjenicu da će dr Dragićević govoriti i o banalizaciji i pejorativizaciji srpske leksike, mislimo da bi tema mogla da bude zanimljiva i novinarima i svima onima kojima je jezička kultura preduslov uspešnog poslovanja, a trebalo bi da nam je jezička kultura svima važna, ma čime da se bavimo.

Srdačno Vas pozdravljamo!

Članovi Udruženja

„Čuvari dela Vuka Кaradžića”