muzej poezijePOZIV iz Gradske biblioteke

Pozivamo profesore i učenike da posete Gradsku biblioteku Čačak i kroz stručno vođenje vide prvu postavku Muzeja poezije koji je zvanično otvoren u petak, 26. maja. Takođe, tom prilikom mogu videti i retrospektivnu izložbu 60 Disovih proleća „Poezijom do besmrtnosti”.

Naime, u Gradskoj biblioteci Čačak nalazi se jedinstveni Muzeja poezije na Balkanu pod sloganom „tvoje mesto nadahnuća”. Muzej je smešten u galerijskom prostoru Biblioteke i u njenoj Velikoj sali. Muzej poezije čini izložba fizičkih predmeta i multimedijalnih sadržaja u namenskom prostoru Biblioteke i digitalna aplikacija na adresi muzejpoezije.rs.

 

 

Кroz dugogodišnju programsku, izdavačku i druge delatnosti, stekli su se uslovi za formiranje posebnog fonda pesničkih knjiga i publikacija koje za temu imaju poeziju i njene autore. I tako kroz naočari, šoljicu čaja, rukom pisanu pesmu, marginalije, blokčiće, pudrijere, naušnice, bedževe, pisaće mašine, šahovske table, lule, pernice – oživljavaju stihovi, čuje se melodija sa zvučnih nosača, reči snimljene na magnetofonu, lica koja gledaju sa modernih ekrana... Autor prve postavke srpskog pesništva 20. veka u fondovima čačanske Biblioteke je bibliotekar savetnik Olivera Nedeljković.
Otvaranje Muzeja poezije i završne svečanosti 60. Disovog proleća obogatilo je i otvaranje retrospektivne izložbe „Poezijom do besmrtnosti” autora Tijane Bežanić. Na 20 plakata, koje je dizajnirao akademski grafičar Zoran Jureš, predstavljeni su pesnici koji su tokom proteklih 60 godina nagrađeni Disovom nagradom.