dan bibliotekaraBiblioteka je "mesto za isceljenje duša".

Prof. Marijana Stefanović nas je obavestila o tome kako je Dan biblioteka obeležen u Viči:

Ovog decembra OŠ „Marko Pajić“, Viča obeležila je još jedan značajan jubilej: Dan bibliotekara Srbije. Naime, na ovaj dan, pre 70 godina, 14. decembra 1947. godine osnovano je Društvo bibliotekara Narodne Republike Srbije i taj datum se obeležava kao Dan bibliotekara Srbije.
Obeležavanje ovog značajnog jubileja ispraćeno je nizom aktivnosti kojim smo se podsetili na značaj biblioteka, knjiga i tzv. pisane reči.


U prvom segmentu našeg kreativnog časa pričali smo o zanimljivostima koje se tiču bibliotekarstva. Učenici su saznali koja je najstarija, a koja najveća biblioteka na svetu, koja je najmanja knjiga na svetu, a koja najveća, itd. Razgovarali smo i o poznatim bibliotekarima među piscima i poznatim ličnostima (Luis Kerol, Jakob Grim, ali i Kazanova).

Ovaj dan je bio povod da se još jednom osvrnemo na lik i delo Ive Andrića, odnosno njegov izuzetan doprinos razvoju bibliotekarstva u BiH. Setili smo se podatka o kome se i ne zna toliko, a to je Andrićeva velikodušnost: pisac je novac koji mu je pripao kao dobitniku Nobelove nagrade dao za kupovinu knjiga i razvoj biblioteka u Bosni i Hercegovini.
U drugom segmentu časa primenili smo ono što smo saznali na njegovom početku. Kako smo naveli ̶ najveća knjiga na svetu svojevrsna antologija mudrih izraza pod nazivom „Najbolje od univerzalnih misli“ i predstavlja riznicu umotvorina velikana sveta. Mi smo se odlučili za izrađivanje sopstvene antologije „Zanimljive misli pisaca za đake petake“. Kako su u radionici učestvovali naši petaci, odlučili smo se da to budu poznati pisci poput Mike Antića, Dušana Radovića, Branka Ćopića, Marka Tvena, itd. Učenici su se zabavili kreirajući stranice ove male antologije, a njihov rad pomoći će nekim novim petacima u razumevanju stvaralaštva mnogih pisaca.
Nadamo se da će ovaj datum i narednih godina ostati povod da se o knjigama i biblioteci priča i piše, kroz negovanje stvaralačkih aktivnosti najmlađih, jer biblioteka je bila i ostala „mesto za isceljenje duše“.
Marijana Stefanović