vaskrsObjavljujemo izveštaj iz OŠ „Кralj Aleksandar I“:

Tim za međupredmetne kompetencije i preduzetništvo, učenici i kolege u OŠ „Кralj Aleksandar I“ u Gornjem Milanovcu planirali su  i sproveli projekat „U susret Vaskrsu“. Projekat je trajao mesec dana i u okviru njega relalizovano je čak petnaest različith aktivnosti. Projekat smo započeli na časovima matematike u petom razredu u izdvojenom odeljenju u Brđanima računanjem datuma kada „pada“ Vaskrs, s obzirom na to da je pokretan paraznik. Učenici sedmog razreda radili su intervju sa sugrađanima na temu „Кako se nekada proslavljao Vaskrs“. U Brđanima smo, takođe, organizovali kviz u kojem su se učenici svih osam razreda, takmičili u znanju, veštinama i sportskim aktivnostima.

Pobednički tim je nagrađen prigodnim poklonom. Na časovima likovne kulture učenici razredne nastave i petog razreda, kao i učenici drugih razreda koji su bili zainteresovani, bojili su jaja tehnikom koju su sami birali. Na časovima tehnike i tehnologije učenici petog razreda su pravili korpice od recikliranog materijala. Učenici su napravili pozivnice i postere kako bi obavestili učenike, roditelje i sugrađane o našoj akciji. Organizovali smo 19. aprila 2019. godine izložbu u holu škole na kojoj smo izložili jaja i korpice. Tada smo ugostili decu iz vrtića, a domaćini su bili nastavnici i učenici osmog razreda. Na izložbi je komisija izabrala najlepše obojena jaja, a sponzori su nagradili najuspešnije učenike. Sve radove izložili smo u ponedeljak, 22. 4. 2019. godine i ponudili sugrađanima na humanitarnoj prodajnoj izložbi na kojoj smo sakupljali pomoć za pedijatrijsko odeljenje bolnice u našem gradu i odeljenje dece sa posebnim potrebama u našoj školi. Odziv sugrađana je bio izuzetan i mi im se ovim putem zahvaljujemo. Od sakupljenog novca smo kupili poklone za dečje odeljenje i za naše drugare. Cilj projekta je bilo osposobljavanje učenika da se bolje upoznaju sa svojom tradicijom i da svojom kreativnošću ispune suštinu praznika – radost darivanja. Ovim projektom smo razvijali saradničke odnose, kolektivni duh, preduzetništvo i sposobnost organizacije. Učenici su bili veoma zadovoljni i već prave planove za sledeći projekat. Postavljeni ciljevi su u potpunosit ispunjeni, a projekat je i nadmašio očekivanja tima. Zahvajujemo se sponzorima: USPRS, Crkvi Svete Trojice i kompaniji „Swisslion“ Takovo i svim kolegama na podršci, saradni i sugestijama.
Učenici su razvijali stvaralačko i kreativno mišljenje, učili su da neguju humane odnose, neguju i poštuje tradiciju obeležavanja praznika, ali i da budu odgovorni prema zajednici kojoj pripadaju. Nastavnici su pokazali svoju kreativnost i kako sve mogu biti ispunjeni ishodi planirani programima nastave i učenja na različite načine.