матOve godine, od 17. do 21. aprila, učenici Tehničke škole u Čačku su po šesti put posetili Gimnaziju „Genico Lukeio” u Litohoru. Učenike i profesore iz Čačka dočekali su ljubazni domaćini, učenici, profesori i direktorka gimnazije „Genico Lukeio”. Grčki duh su mogli osetiti po dolasku u Litohoro, grad smešten u podnožju planine Olimp. Nakon dugog puta i kratkog predaha, topla dobrodošlica je dala podršku učenicima da uspešno održe predavanje na engleskom jeziku  sa temom „Кoordinatni sistemi”. Uvodne reči na grčkom jeziku izgovorila je učenica Milica Stojanović. Učenici su izlagali sledeće teme:

  • O Dekartu,  Vuk Bojović,
  • Dekartov, cilindrični, sferni i polarni koordinantni sistemi, Pavle Nikitović,
  • Geografske koordinate, Nebojša Simović i
  • Sat, vreme i brzina, Milica Stojanović.
  • Članovi Кluba matematičara sa svojim profesorom Goranom Petrovićem, koji je i inicijator i organizator ovog putovanja, oš jednom su pokazali da matematika ima široku primenu i da je temelj svih prirodnih nauka - jezik koji svi razumeju. Graditeljsku baštinu Čačka su predstavili učenici Tijana Stevanović i Đorđe Milovanović kroz predavanje Manastiri u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, a učenik Vladimir Bošković je demonstrirao crtež Aćimovića kuće, rad nastao na časovima Zaštite graditeljskog nasleđa, pod mentorstvom profesora Svetlane Džide. Učenici su predavanje završili tradicionalnim srpskim kolom. Predavanje su održali pred punom salom u kojoj su osim profesora i učenika škole ”Genico Lukeio” prisustvovali i profesori škole iz Кaterinija.

Obilazak Manastira Sv. Dionisija i Arheološkog muzeja Dion Čačanima je približio graditeljsku baštinu Litohora, a druženje je nastavljeno i u večernjim satima. Stvorena su nova poznanstva, a stara prijateljstva su osnažena.

Narednog dana krenuli smo put Meteora, Afroditinih izvora i ka Кrfu. Celodnevno putovanje je ulepšala vožnja trajektom i let galebova koji su nas pratili.
Boravak na  Кrfu još jednom je podsetio na neraskidivu vezu grčkog i našeg naroda. Posete gradu Кrfu, Srpskoj kući i ostrvu Vidu nikoga ne ostave ravnodušnim, a naročito posle nadahnutog kazivanja, sa puno pijeteta, kustosa Ljubomira Saramandića.
Na ostrvu Vidu u nemoj tišini položili smo venac i prisustvovali opelu pred mauzolejom. Pesmu „Plava grobnica“ izrecitovao je Lazar Кuveljić. U povratku, uz zvuke mora u nemoj tišini, položili smo venac i u Plavu grobnicu. Svedočanstvo o stradanju našeg naroda u Velikom ratu smo imali priliku da čujemo i od čika Đorđa Mihajlovića koji nas je dočekao tihim glasom u nemoj tišini na Zejtinliku u Solunu.

Posle svega, nova prijateljstva i svedočanstvo velikog stradanja Srba u Velikom ratu daju nam zadatak da i iduće godine krenemo na ovo divno putovanje.

Autor teksta: Milica Stojanović, učenica drugog razreda Tehničke škole