Štampa
Pogodaka: 962


матOve godine, od 17. do 21. aprila, učenici Tehničke škole u Čačku su po šesti put posetili Gimnaziju „Genico Lukeio” u Litohoru. Učenike i profesore iz Čačka dočekali su ljubazni domaćini, učenici, profesori i direktorka gimnazije „Genico Lukeio”. Grčki duh su mogli osetiti po dolasku u Litohoro, grad smešten u podnožju planine Olimp. Nakon dugog puta i kratkog predaha, topla dobrodošlica je dala podršku učenicima da uspešno održe predavanje na engleskom jeziku  sa temom „Кoordinatni sistemi”. Uvodne reči na grčkom jeziku izgovorila je učenica Milica Stojanović. Učenici su izlagali sledeće teme:

Obilazak Manastira Sv. Dionisija i Arheološkog muzeja Dion Čačanima je približio graditeljsku baštinu Litohora, a druženje je nastavljeno i u večernjim satima. Stvorena su nova poznanstva, a stara prijateljstva su osnažena.

Narednog dana krenuli smo put Meteora, Afroditinih izvora i ka Кrfu. Celodnevno putovanje je ulepšala vožnja trajektom i let galebova koji su nas pratili.
Boravak na  Кrfu još jednom je podsetio na neraskidivu vezu grčkog i našeg naroda. Posete gradu Кrfu, Srpskoj kući i ostrvu Vidu nikoga ne ostave ravnodušnim, a naročito posle nadahnutog kazivanja, sa puno pijeteta, kustosa Ljubomira Saramandića.
Na ostrvu Vidu u nemoj tišini položili smo venac i prisustvovali opelu pred mauzolejom. Pesmu „Plava grobnica“ izrecitovao je Lazar Кuveljić. U povratku, uz zvuke mora u nemoj tišini, položili smo venac i u Plavu grobnicu. Svedočanstvo o stradanju našeg naroda u Velikom ratu smo imali priliku da čujemo i od čika Đorđa Mihajlovića koji nas je dočekao tihim glasom u nemoj tišini na Zejtinliku u Solunu.

Posle svega, nova prijateljstva i svedočanstvo velikog stradanja Srba u Velikom ratu daju nam zadatak da i iduće godine krenemo na ovo divno putovanje.

Autor teksta: Milica Stojanović, učenica drugog razreda Tehničke škole