slatina

Izveštaj direktora Lazara Čikiriza:

Vek i po postojanja Osnovne škole „Branislav Petrović“ svečano je proslavljen u nedelju, 7. aprila 2019. godine.
Nizom aktivnosti učenici i nastavnici obeležili su ovaj važan jubilej škole. U petak, 5. aprila, u prostorijama škole organizovano je Кnjiževno veče. Bila je to prilika da se na još jedan način osveži sećanje na pesnika čije ime škola sa ponosom nosi. O poeziji Branislava Petrovića govorili su Aleksandra Mišić, profesor srpskog jezika iz čačanske Gimnazije, Tihomir Levajac, profesor srpskog jezika i književnosti u penziji i Olivera Nedeljković, u ime Gradske biblioteke. Zanimljivo je da je inicijativa za ovo okupljanje potekla od bivše učenice naše škole. Vanja Gostiljac je, u okviru Regionalnog centra za talente, došla na ideju da piše rad inspirisan motivima u pesništvu Brane Petrovića. Ovo veče je bilo prilika da Vanja predstavi rezultate rada na svom istraživačkom projektu.


Кao i svake godine, 7. aprila, na dan rođenja Brane Petrovića, obeležen je Dan škole. Svečana akademija održana je u sportskoj hali škole. Prisutnima su se obratili, pored direktora škole, predstavnici Gradske uprave grada Čačka, Školske uprave, porodice Petrović i drugi uvaženi gosti. Na predlog Školskog odbora dodeljena su priznanja ustanovama i pojedincima koji su doprineli ugledu i razvoju škole.
Priznanja su dodeljena: Gradu Čačku, Minstarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, porodici Branislava Petrovića, doktoru Branku Đuroviću, doktoru Jugoslavu Nikoliću, akademiku Matiji Bećkoviću i estradnom umetniku Bori Đorđeviću.
U centralnom delu programa prikazan je film o školi koji predstavlja hronološki osvrt na razvoj ove obrazovne ustanove, od njenih početaka pa sve do danas.Film je rađen u produkciji Glasa Zapadne Srbije, autori: Igor Divac, Vukica Lazović, Ivan Nikolić. Film možete pogledati ovde.
Кao neizostavni deo ove svečanosti, zažuborili su stihovi Brane Petrovića u izvedbi sadašnjih i bivših učenika naše škole. Prisutni su uživali i u izvođenju školskog hora koji je nastupio dva puta, kao i u igrama dečjeg ansambla Кulturno-umetničkog društva „Dule Milosavljević Žele“. U čast ovom jubileju, škola je objavila i specijalno izdanje školskog lista „Žuborenje“. Bio je to još jedan način da se na jednom mestu prikažu sve aktivnosti i uspesi kojima se naša škola ponosi.
Svečani ručak za goste, organizovan je u restoranu „Hizna“ Mršinci.