dsc 0159Uz izvinjenje što zbog unapred dogovorenih obaveza nismo mogli da prisustvujemo programu i primimo zahvalnicu, čestitamo Biblioteci u Zablažu dve decenije uspešnog rada i objavljujemo izveštaj sa sajta Gradske biblioteke

 Dve decenije uspešnog rada Biblioteke u Zablaću
Ogranak Gradske biblioteke „Vladislav Petković Disˮ u Zablaću je na Svetog Savu, 27. januara obeležio dvadeset godina uspešnog rada. U saradnji sa školom koja nosi isto ime kao i Biblioteka organizovana je svečanost, proslava Savindana i dve decenije delanja na širenju čitalačke misije. Oficijelnom delu programa prethodio je razdragani defile najmlađih čitalaca iz predškolskih ustanova „Radostˮ i „ Moje detinjstvoˮ. U svečanosti je pored predškolaca, učenika, nastavnika učestvovao Dejan Aleksić, pesnik i pisac.


O važnosti prvog srpskog prosvetitelja, arhiepiskopa i ličnosti koja je i danas putokaz mladima i svima koji rade na misiji obrazovanja i kulture, Svetom Savi, govorili su učenici i nastavnici OŠ „Vladislav Petković Dis”. Dobar šlagvort za nastavak priče o važnosti knjiga, čitanja i onih koji se zalažu da i u ovom, savremenom dobu dopru do mladih i skrenu im pažnju na pomenute vrednosti bilo je „Slovo o pisanoj reči” koje je pripremila prof. srpskog jezika i književnosti Zorica Đaković. Bibliotekari se sada već i treću deceniju trude da u Zablaću pruže usluge ne samo najmlađima i tinejdžerima nego i svima onima koji traže mesto za predah, razgovor, kvalitetnu pisanu reč... O značaju takvog rada, osnivanju Ogranka i saradnji sa školom, predškolskim ustanovama, a pre svega sa korisnicima predočila je bibliotekar i rukovodilac Matične službe čačanske Biblioteke Dubravka Ilić. Ona je podsetila na početke koji se vezuju za Savindan 2003. godine i Parohijski dom u porti crkve Sv. Arhangela Gavrila u kome je i otvoreno ovo izdvojeno odeljenje koje i danas radi u istom prostoru, a čije bogatstvo čine upisanih 1.060 članova i fond od 8.000 knjiga. Takođe, Ilić je ukazala i na značajne jubileje koji će ove godine biti obeleženi u najstarijoj ustanovi kulture u Čačku kao i na prethodnike koji su svojom zalaganjem doprineli da Ogranak danas bude to što jeste, ali i saradnicima koji su učešćem u velikom broju programa omogućili da Zablaće postane stecište značajnih imena iz sveta književnosti, umetnosti i nauke. Potom je direktor Gradske biblioteke dr Bogdan Trifunović čestitao školsku slavu, osvrnuo se na istorijat rada Ogranka, ali i na to da se u ovom mestu mnogo duže neguje i širi misija čitanja. On je potom uručio i povelje zahvalnosti direktoru škole u Zablaću Mirku Božoviću, predstavnicima predškolskih ustanova, a nadležnima Školske uprave u Čačku, zbog opravdanog odsustva, zahvalnica će naknadno biti dodeljena.
Retrospektivu rada Ogranka je pratila priča u slikama, tj. kratak film koji je pripremio bibliotekar Vladimir Simić, a koji je uz Dubravku Ilić i druge kolege dugi niz godina rado dočekivao i pružao usluge korisnicima u Zablaću. Poseban trenutak za goste bio je nastup učenika prvog i trećeg razreda, a poslastica za mlade bili su stihovi Dejana Aleksića. Nakon njegove zanimljive interpretacije stigla su i priznanja za najvrednije čitaoce u 2022. godini.
Dubravka Ilić je napomenula da je prošla godina završena sa 302 upisana korisnika i da su oni pročitali oko 2.000 knjiga. U kategoriji odrasli čitaoci priznanja su dobili: Milica Smiljanić, Milka Rečević i Dušica Vasović. Porodičnu nagradu ponele su sestre Iva i Jana Ćorić. Кada su u pitanju pojedinačne nagrade priznanje su dobile učenice 5. razreda Sara Кragulj, Nina Jevtović i Miljan Šućević, učenik 4. razreda.
Osim zajedničke organizacije programa, dodela priznanja je bila još jedna potvrda koliko su škola i biblioteka neraskidive u misiji negovanja pravih vrednosti.