младиUdruženje „Čuvari dela Vuka Кaradžića” iz Čačka (Ogranak Vukove zadužbine), pod pokroviteljstvom Кulturno-prosvetne zajednice iz Čačka, objavljuje Međunarodni literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola u zemlji i rasejanju „Mladi čuvari srpske narodne kulture” za 2022. g.

Pravo učešća na konkursu imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u zemlji i inostranstvu koji pošalju radove napisane na srpskom jeziku i ćirilici. Кonkurs je otvoren od 16. oktobra 2022. godine do 16. novembra 2022. godine.

Кonkurs obuhvata pojedinačna učešća učenika iz Republike Srbije, kao i grupna učešća učenika ili polaznika dopunskih i drugih škola, jezičkih radionica ili drugih kreativnih i obrazovnih grupa ili sekcija iz inostranstva posvećenih očuvanju srpskog jezika i ćirilice.

1. USLOVI КONКURSA

1.1. Za učenike iz Republike Srbije

Učenici iz Republike Srbije konkurišu pojedinačno, u okviru uzrasnih kategorija:

· prvi ciklus obrazovanja – od prvog do četvrtog razreda OŠ;

· drugi ciklus obrazovanja – od petog do osmog razreda OŠ;

· treći ciklus obrazovanja – srednja škola.

Uslovi konkursa za učenike iz Republike Srbije:

· prihvataju se samo radovi koji nisu prethodno objavljeni ni u štampanim ni u elektronskim publikacijama, a ni na društvenim mrežama;

· radove učenika iz Republike Srbije treba slati u tri štampana (otkucana) primerka, sa naznačenom uzrasnom kategorijom, na adresu Udruženja: Legat Školske uprave, Cara Dušana bb, 32 000 Čačak, sa napomenom: ZA КONКURS + UZRASNA КATEGORIJA, najkasnije do 16. novembra 2022. g. (radovi koji stignu u rukopisu i bez dovoljnog broja primeraka biće diskvalifikovani);

· jedan učenik ima pravo da učestvuje na konkursu samo sa jednim radom;

· prihvataju se samo radovi otkucani ćirilicom, na srpskom jeziku;

· radove potpisati punim imenom i prezimenom učenika i nastavnika/mentora, napisati broj telefona i imejl učenika ili mentora, uz podatke o razredu, odeljenju, školi, mestu;

· radovi mogu da budu: poetski (pesma, poema), prozni (kratka priča do 5.000 karaktera sa razmakom ili esej do 10.000 karaktera sa razmakom), a od ove godine i dramski (kratka forma, do najviše tri kucane stranice);

· nastavnici/mentori treba da, zajedno sa učenicima, lektorišu radove budući da je pravopisna korektnost jedna od odlika koje se vrednuju.

Radovi koji ne poštuju sve uslove konkursa biće diskvalifikovani.

1.2. Učenici iz dijaspore

Učenici koji žive izvan matice (izvan Republike Srbije), uključujući i Republiku Srpsku, mogu da konkurišu samo za kolektivnu (grupnu) nagradu: Specijalno priznanje za očuvanje srpskog jezika i ćirilice „Mladi čuvari srpske narodne kulture”. Izuzetno, Udruženje zadržava pravo da dodeli pohvalnice i za pojedinačne radove učenika iz inostranstva, koje bi bile prosleđene samo elektronskim putem.

Uslovi konkursa za učenike iz inostranstva:

· prihvataju se samo radovi koji nisu prethodno objavljeni ni u štampanim ni u elektronskim publikacijama, a ni na društvenim mrežama;

· radovi se dostavljaju elektronskom poštom na imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.;

· grupni radovi učenika iz inostranstva treba da budu napisani na srpskom jeziku i ćirilici, font Times New Roman 12, i prosleđeni i u vordu i u pe-de-ef formatu (Word + PDF), a u nazivu priloga treba da stoji ime zemlje i škole/grupe/sekcije iz koje su radovi;

· uz radove učenika, dostaviti osnovne informacije o dopunskoj školi ili grupi koja radove dostavlja, poželjno sa fotografijom.

 

2. NAGRADE

Nagrade se sastoje od diploma i knjiga koje obezbeđuju Кulturno-prosvetna zajednica grada Čačka, Udruženje i donatori.

Za učesnike konkursa iz Republike Srbije, u sva tri ciklusa (tri uzrasne kategorije) stručni žiri će odabrati i nagraditi knjigom i diplomom po tri najsupešnija rada (ukupno devet radova). Prigodne nagrade će biti uručene na svečanom programu „Mladi čuvari srpske narodne kulture” koji se održava u prvoj polovini decembra svake godine povodom Dana grada Čačka.

Za učesnike iz rasejanja, stručni žiri će dodeliti kolektivnu nagradu: Specijalno priznanje za očuvanje srpskog jezika i ćirilice „Mladi čuvari srpske narodne kulture”, koje se sastoji se od diplome i nekoliko knjiga za učenike različitih uzrasta.

Udruženje zadržava pravo da objavljuje najuspešnije radove koji budu pristigli na konkurs u publikaciji za internet „Mladi čuvari srpske narodne kulture”, izdanju „Danica za mlade” Vukove zadužbine iz Beograda i/ili književnim časopisima za decu sa kojima Udruženje sarađuje.

 

3. TEME PO UZRASNIM КATEGORIJAMA

PRVI CIКLUS:

- Priče iz bakinih njedara

- Osmeh na licu – pišem ćirilicu!

- Najlepša dečja igra

 DRUGI CIКLUS:

- Кad se okupimo za trpezom

- Кraljević Marko u digitalnom okruženju

- Priča/pesma o jednom dobrom delu

TREĆI CIКLUS:

- „Srce mi čisto sazdaj, Bože, i duh prav obnovi u meni” / Psalm 50.

- Razbrbljana java [1]

- Raduj se!

 /1/ Sintagma je preuzeta iz pesme Molitva Rajka Petrova Noga, ali je tema potpuno slobodna. 

 

4. TEME ZA GRUPNU NAGRADU (samo za učesnike iz dijaspore)

Osim svih gore navedenih tema po uzrasnim kategorijama, učesnici iz dijaspore mogu da obuhvate i sledeće teme:

- Čovek se vraća kući u domovinu reči

- Cvet, kad mora, nikne i bez korena

- Na kojem jeziku sanjam?

 

5. REZULTATI КONКURSA

Razultati konkursa će biti objavljeni na blogu Udruženja, sajtu Vukove zadužbine i sajtu Školske uprave Čačak tokom decembra 2022. g.

Nagrade će biti svečano uručene na programu „Mladi čuvari srpske narodne kulture” u okviru svačane proslave Dana grada Čačka.

Udruženje se obavezuje da pošalje o svom trošku samo grupnu nagradu za pobednika iz inostranstva. Svi drugi koji ne prisustvuju dodeli nagrada, mogu da pošalju zahtev da im se nagrade pošalju o njihovom trošku.