Regionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju, koji je nosio radni naziv "Zajedno u svetu različitih", održan je u Regionalnom centru za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju u Čačku, 9. maja 2013. godine.  Sastanku je prisustvovalo  55  zaposlenih u predškolskim ustanovama i osnovnim školama Moravičkog okruga: dva predstavnika Nacionalne mreže podrške inkluzivnom obrazovanju (Tatjana Pavlović iz Kragujevca i Andrijana Jovanović iz Čačka),  predstavnici predškolskih ustanova iz sve četiri opštine, predstavnici osnovnih škola Moravičkog okruga koje su prošle Dils projekat, kao i predstavnici OŠ "Tatomir Anđelić", koja je prepoznata kao škola dobre inkluzivne prakse.

      Učesnike sastanka pozdravio je načelnik Školske uprave, Danilo Beodranski, istakavši važnost inkluzivnog koncepta obrazovanja, i govoreći o zakonskom okviru za njegovu realizaciju.

          Prvi deo sastanka bio je posvećen radu Nacionalne mreže podrške inkluzivnom obrazovanju, pa je u tom delu organizator sastanka i članica Nacionalne mreže podrške, Slađana Mijatović, upoznala prisutne sa ciljevima, strukturom, aktivnostima i ishodima Nacionalne mreže, koja postoji od 2010. godine, potencirajući sve vreme na dostupnosti Mreže svim korisnicima obrazovnog sistema, kao i na procedurama kojima se do podrške i pomoći Mreže dolazi (posredstvo školske uprave, tj. koordinatora za inkluzivno obrazovanje). U ovom delu sastanka tri osnovne škole (OŠ "Tatomir Anđelić" iz Mrčajevaca, OŠ "22. decembar" iz Donje Trepče" i OŠ "Vuk Karadžić" iz Čačka) predstavile su svoju dobru praksu,  govoreći o radu i podršci učenicima koji imaju poteškoća u telesnom ili intelektualnom razvoju, ali i učenicima koji dolaze iz nestimulativnih i socijalno deprivirajućih sredina. Moglo se videti obilje dobrih strategija, kao i metodičko bogatstvo koje nastavnici u Moravičkom okrugu primenjuju u svom svakodnevnom radu.

       U drugom delu sastanka svoju dobru inkluzivnu praksu predstavila je predškolska ustanova iz Lučana, govoreći o načinu na koji se mogu otvoriti vrata ustanove za svu decu, naročito onu koju prate predrasude i otpori sredine,  kao i o radu sa dečakom sa Daunovim sindromom. Članica Nacionalne mreže, Tatjana Pavlović, govorila je o tranzicionom modelu prelaska dece iz predškolskih ustanova u osnovne škole, a prosvetna savetnica, Danijela Kovačević Mikić, pomogla je ustanovama, govoreći o indikatorima za samovrednovanje inkluzivnosti i vrtića i osnovnih škola.

      Sastanak koji je počeo u 11,00 završili smo u 15,00 sa zajedničkim osećanjem i utiskom da su ovakvi vidovi podrške zaposlenima u oblasti obrazovanja i vaspitanja neophodni. Praksa koju uspešno realizuju drugi može biti snažan podsticaj za sve one koji još uvek imaju bojazni i dilema vezanih za inkluzivno obrazovanje.

          Fotografije se mogu pogledati na ovom linku