Štampa
Pogodaka: 2258

odlicnaaaaaaaaaaaGrad Čačak će u toku ove školske godine, u saradnji sa Školskom upravom i školama, organizovati niz predavanja čiji je cilj prevencija nasilja nad decom i mladima. Miroslav Vukosavljević, koji je u Gradskom veću zadužen za bezbednost, kaže da se radi o predavanjima na temu digitalnog nasilja, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i uticaja sekti na školsku populaciju. 

 

– Za prvu i drugu teme postoje kompetentni predavači iz Čačka, a za treću smo obezbedili predavača iz Ministarstva odbrane. To predavanje će biti održano u Domu kulture za učenike petog razreda, ali i za njihove roditelje i zainteresovane građane. Za prve dve teme ciljna grupa su učenici četvrtog razreda osnove škole i tu, takođe, pozivamo i roditelje, rekao je Vukosavljević.

Umetnošću protiv nasilja

Osim predavanjima o kojima je govorio, Vukosavljević najavljuje i prikazivanje pozorišne predstave čiji su autori i akteri učenici.

– Predstavu „Digitalne priče“ pripremili su i realizovali učenici Gimnazije i Ekonomske škole u okviru zajedničkog projekta. Mentorka im je profesorka informatike Ljubica Bojović. Reč je o predstavi koja je već prikazivana u čačanskim školama. Naišla je na odličan prijem kod učenika i nastavnika, a imala je i podršku Policijske i Školske uprave. Ove dve institucije su, takođe, bile uključene i u realizaciju predstave. Inače, predstava se satoji iz nekoliko kratkih priča. Sve one se odnose na digitalno nasilje i stvarne su, samo su likovi izmišljeni. Važno je napomenuti da je predstava nastala na predlog učenika i to na redovnom času informatike. Tema tog časa su bile opasnosti koje vrebaju na internetu što je deci bila inspiracija za predstavu, kaže Vukosavljević.

Održavanjem predavanja i odigravanjem predstave koordiniraće član Gradskog veća Miroslav Vukosavljević i savetnik u Školskoj upravi Rada Karanac.

U projekte vezane za bezbednost dece i mladih i za prevenciju nasilja nad njima, ove godine prvi put uključena i lokalna samouprava u Čačku

Preuzeto sa:http://www.dzenarika.net/