posmatraci filmNa prvom programu Radio televizije Srbije, 18. oktobra u 20 časova biće premijerno emitovan film "Posmatrači" koji se bavi problematikom trgovine ljudima, naročito među mlađom populacijom.
 
Film “Posmatrači” je centralni deo kampanje STOP TRGOVINI LJUDIMA, projekta edukacije i prevencije na temu trgovine ljudima Unitas Fonda koji se realizuje u saradnji sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima Republike Srbije, te uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-a.
 
“Posmatrači” je kratki igrani film reditelja Nikole Ljuce koji za cilj ima podizanje svesti o trgovini ljudima koja je i dalje izuzetno prisutna u našem društvu, kao i predočavanje načina prevencije ove kriminalne radnje.
Preventivna i edukativna poruka filma:

Kroz tri odvojene priče, kratki igrani film prati sudbine troje mladih ljudi koji postaju (potencijalne) žrtve u mreži trgovine ljudima. “Posmatrači” šalju jasnu i snažnu poruku da, iako je danas teško odrastati, jer zamke vrebaju na svakom ćošku, svaki mladi čovek mora da veruje u sebe, da ne oseća stid i da iskomunicira sve svoje strahove, probleme i sumnje sa bližnjima ili da se obrati specijalizovanim institucijama. Pored snažne preventivne poruke, film nastoji da ukaže i na teške posledice i traume kroz koje žrtve trgovine ljudima prolaze, te da uputi na pravce izlečenja i pomoći žrtvama.

Reditelj filma je Nikola Ljuca (“Vlažnost”), scenario potpisuje dramaturg i urednik redakcije dečjeg programa RTS-a Nataša Drakulić, direktor fotografije je Vojkan Gostiljac.

Uloge u filmu tumače: Aleksandar Kubura, Vanja Ejdus, Tamara Krcunović, Aleksandar Đurica, Radoje Čupić, Danica Radulović, Jovana Stević, a svoje prvo filmsko iskustvo u “Posmatračima” će imati i mladi glumci Omladinskog pozorišta “Dadov” – Simona Sićović, Đorđe Mišina, Katarina Živkoić, Maja Šumonja, Aleksandra Stajmenović, Janko Kovačevic, Jagoš Milošević, Nikolina Kokuneševski.

U tom smislu, nakon emitovanja na RTS-u, film će biti prikazan u velikom broju osnovnih i srednjih škola širom Srbije, kako bi se podigla svest dece, ali i roditelja, nastavnika, predavača i čitave zajednice o trgovini ljudima i tome kako ovu kriminalnu radnju sprečiti i iskoreniti.

Kampanja čiji je slogan “Ne posmatraj, reaguj” podržana je od strane poznatih ličnosti, među kojima su Nela Mihajlović, Aleksandar Šapić, Nenad Jezdić, Aleksandar Srećković- Kubura, Tanja Peternek-Aleksić, Nebojša Ilić, Tamara Dragičević, Sara Jovanović, Nina Radulović – Lečić koje će svojom pojavnošću, te uticajem koji imaju na javnost doprineti širenju svesti o ovom globalnom, a sveprisutnom krivičnom delu.
 
Film “Posmatrači” je realizovan od strane Unitas Fonda i Miksera u koprodukciji sa Radio Televizijom Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Oficijalni trejler