ya sajtU sklopu mera koje se preduzimaju radi ostvarivanja bezbednosti dece/učenika u obrazovno-vaspitnim ustanovama, Školska uprava Čačak u saradnji sa Policijskom upravom Čačka je za obrazovno-vaspitne ustanove sa teritorije grada Čačka organizovala sastanak u utorak 11. septembra 2018. godine.

Sastanku su prisustvovali direktori/-ke obrazovno-vaspitnih ustanova, koordinatori/-ke timova za zaštitu od nasilja, predstavnici Policijske uprave, predstavnici Osnovnog tužilaštva, Prekršajnog suda; Centra za socijalni rad i predstavnici lokalne samouprave.

Izvršena je analiza stanja bezbednosti u obrazovno-vaspitnim ustanovama sa osvrtom na prošlu školsku godinu kao i analiza izveštaja o realizaciji programa „Osnovi bezbednosti dece“.

Prisutnima su upoznati sa novim pravilnicima:

Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti ("Sl. glasnik RS" broj 65/2018) i

Pravilnik o obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada ("Sl. glasnik RS broj 68/2018 od 30.8.2018).

Takođe, u cilju obezbeđivanja podsticajnog i bezbednog okruženja za celovit razvoj deteta, učenika i odraslog, razvijanje nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju i razvijanja proaktivnoh  zdravih životnih stilova. svesti o važnosti sopstvenog zdravlja i bezbednosti, potrebe i razvoja fizičkih sposobnosti, diskutovalo se o Stručnom uputstvo za planiranje prevencije upotreba droga kod učenika, odnosno o Međunarodnim standardima za prevenciju upotreba droga u radu sa učenicima.