Štampa
Pogodaka: 2058

sveti sava 1KAD SE U UČIONICI TRAŽI MESTO VIŠE

Prošle sedmice đaci u čačanskoj OŠ „Sveti Sava“ imali su potpuno neuobičajnu blok nastavu. Zahvaljujući savremenoj informaciono-komunikacionoj tehnologiji, održan je zajednički čas sa osnovcima iz češke škole „Lískovec“, koja se nalazi u blizini grada Frýdek-Místek. Svojim češkim vršnjacima Čačani su predstavili nekada nezaobilazne specijalitete za doručak i, naravno, kajmak i šljivu, kao simbole našeg kraja. Od učenika Osnovne škole „Lískovec“ saznali su koja su to njihova tradicionalna jela i specijaliteti, kakvu hranu vole, kao i to da u školi uče i spremaju neka jela, jer jedan čas u sedmici posvećen je baš ovoj temi.

skoal lisovec( na slici Škola „Lískovec“)

Ovo je bila druga video konferencija, koja se organizuje u okviru saradnje članova Eko-škole koja postoji u OŠ „Sveti Sava“ i čeških kolega. Kako saznajemo od Aleksandre Strugar, eko-koordinatorke projekta u OŠ „Sveti Sava“, te dve eko-škole povezale su se zahvaljujući fondanciji FEE („Fondancije za edukaciju u oblasti životne sredine“), čije je sedište u Kopenhagenu.

– Eko-škole su povezane, jer su izabrale identične teme iz oblasti ekologije – primarna selekcija otpada i zdrava hrana. Eko škola sa kojom je povezana Osnovna škola „Sveti Sava“ je Osnovna škola „Lískovec“ koja se nalazi u blizini Frýdek-Místek-a, gradića koji na krajnjem istoku Češke  – objašnjava naša sagovornica.

Druga konferencija je dogovorena još na početku školske godine, ali je mali problem predstavljala organizacija termina, jer su kalendari rada u velikoj meri različiti u našoj i češkoj školi. Najzad, 14. marta čas je ugovoren i održan. Pre toga čačanski učenici i njihovi nastavnici napravili su video prezentaciju „Traditional Serbian dishes you need to try“ („Narodna srpska jela koja bi trebalo da probaš“), a njihovi vršnjaci su im uzvratili sa „What we eat here…The Czech republic“ („Šta ovde jedemo… Republika Češka“). A na osnovu onoga što su videli, pripremili su brojna pitanja, ne samo o hrani… Tema i sam način održavanja blok nastave izazvao je veliko interesovanje, tako da se u učionici zaista tražilo mesto više. Na samom početku, eko-prijatelji iz Češke iznenadili su Čačane pozdravom na srpskom jeziku. Narednih sat i po proletelo je neverovatno brzo u veoma opuštenoj atmosferi.

Naši učenici mogli su da se podsete nekih nepravedno zaboravljenih doručaka, kao što su kačamak, popara, gibanica… Kao naš čačanski specijalitet predstavili smo kajmak, ali i šljivu, kao nezaobilazni zaštitni znak. Sa druge strane, mogli su da vide tradicionalana češka jela – knedle sa voćnim punjenjem, raznorazne vrste gulaša, sosova sa pečurkama… Primetili su da je u češkoj kuhinji manje prisutno raznovrsno povrće, a više testo, pečurke i krompir. Njihov nacionalni specijalitet je vrsta punjenog testa, kao naše stare pekmezare, ali i dimljeni kačkavalj. Upoznali smo i lokalni specijalitet Valašský frgál, koji su naši učenici uporedili sa takozvanom slatkom picom. Takođe, naši učenici su saznali da njihovi vršnjaci imaju sedmično jedan čas posvećen kuvanju u školi i da neka jela sami pripremaju. Zanimljivo im je bilo da đaci u Češkoj obožavaju pohovan kačkavalj, pomfrit, ali i pečena rebarca sa ruzmarinom. Mladi Česi su postavljali pitanja o našim tradicionalnim jelima, a posebno su bili zainteresovani za priču o ćevapima, koje su neki od njih jeli u Beogradu. Naši učenici su im objasnili da je to ipak više bosanski specijalitet, ali se često nalazi i na našem jelovniku – prenosi nam Aleksandra neke od zanimljivosti sa ovog časa.

Ipak, ispostavilo se, pica, hamburgeri i špageti, i jednima i drugima su omiljena hrana, a zajednički zaključak je da su tradicionalna jela i kod nas i u Češkoj, sve manje zastupljena na svakodnevnoj trpezi.

– Ovakvi časovi su idealna prilika da učenici, pomoću savremene tehnologije, razmene iskustva i mišljenja sa svojim vršnjacima iz druge države, ali i da provere na kom je nivou njihovo znanje engleskog jezika. Takođe, ovakve konferencije predstavljaju izazov i za same nastavnike, jer su teme povezane sa više različitih predmeta: građanskim vaspitanjem, biologijom, engleskim jezikom, čuvarima prirode i informatikom. Na ovaj način dajemo smernice đacima o čemu mogu da razgovaraju kada se nađu u društvu stranaca, kako da izlože svoje stavove, da slobodno postave pitanje, jednostavno da se oslobode u konverzaciji na drugom jeziku… Za organizovanje ovakvih aktivnosti potrebno je dosta vremena za planiranje, osmišljavanje, metodičku i tehničku realizaciju, ali krajnji rezultati i motivisanost učenika da prisustvuju ovakvim časovima su najbolji pokazatelj da savremena škola može učenicima itekako da bude interesantna i da učionica može da bude mesto gde se traži mesto više – zaključila je Strugar, dodajući da je u video konferenciji učestvovalo 25 učenika viših razreda OŠ „Sveti Sava“, kao i nastavnici engleskog jezika Ivana Mićović, izbornog predmeta Tatjana Vujović i informatike Mirko Mrdak…

 MOGUĆA I POSETA

Una Prelić, jedna od učenica koja je ove zime bila u Češkoj, u okviru razmene bratskih gradova – Čačka i Valeške Meziriči, pričala je tokom konferencije o ovom zimovanju. I tako, kroz razgovor, Čačani su saznali da se gradić Frýdek-Místek nalazi na oko 30 km udaljenosti od Valaške Meziriči.

– Tako se i među decom, spontano, rodila ideja da se ove dve škole povežu i da se organizuje poseta. Na kraju časa, nastavnici ove dve škole su dobili zadatak da tu njihovu ideju realizuju. Na kraju, nakon odgledanih prezentacija i nakon video konferencije sprovedena je anonimna anketa. Svi učenici su odgovorili da im je ovakav čas bio zanimljiv i da ih treba češće organizovati – rekla nam je Strugar.

Tekst je preuzet sa portala Čačanski glas