phoca thumb l solun22 02Od 3. do 16. aprila 2022. izvedena je mobilnost učenika u okviru Erazmus + projekta „Moj korak ka Evropi“.  Projekat je finansiran bespovratnim sredstvima Evropske unije. Cilj projekta je unapređivanje i podizanje kvaliteta praktične nastave, unapređivanje programa karijernog vođenja i savetovanja, razvijanje jezičkih kompetencija učenika, sa posebnim akcentom na razvoj veština komunikacije na engleskom jeziku i promocija škole sa namerom povećanja broja učenika koji upisuju Srednju školu „Dragačevo“.
 
 Iz Srednje škole „Dragačevo“ Guča je, uz pratnju Milene Obradović, nastavnice ekonomske grupe predmeta i Bojane Perović, stručnog saradnika-pedagoga, krenulo 15 učenika, koji su u firmama u Solunu obavljali stručnu praksu.
phoca thumb l s2Pre polaska učenici su imali stručnu, jezičku, kulturološku i psihološku pripremu, kako bi što spremnije dočekali zadatke koji ih očekuju. Pored jezičke podrške koju su učenici imali u školi, Erazmus+ program je učenicima pružio i onlajn jezičku podršku kojom je omogućen da učenici prvo testiraju svoje znanje engleskog jezika, a potom da pohađaju kurs predviđen za nivo znanja koji poseduju.
 
Putovanje prepričavaju: "Prvog dana mobilnosti (nedelja 3.4.2022), u ranim jutarnjim satima, krenuli smo iz Guče. Uz kraća zadržavanja za pauzu i dugog čekanja na granici stigli smo u Solun oko 19 časova. Učenici su se smestili u sobe i upoznali za predstavnicima organizacije domaćina.
 
Narednog  dana smo u prepodnevnim satima imali sastanak sa predstvnicima organizacije domaćina koji su upoznali učenike i nastavnike sa celokupnim programom aktivnosti, firmama gde će se praksa obavljati i pratiocima za vreme praktične nastave, restoranima gde će učenici imati ishranu. Prema planu učenici su bili raspoređeni u dve firme: Oraiopoulos C. Lazaros  i  Julia Tsiagou.
  
Prve nedelje, od utorka do petka učenici su, uz pratnju zaposlenih u firmi partnera domaćina, odlazili na praktičnu nastavu u firme u koje su bili raspoređeni. Nastavnice su pratile rad učenika putem viber grupe.
 
Posle ručka smo imali organizovane obilaske i posete ili vreme za individualne aktivnosti. Posetili smo znamenitosti Soluna: crkvu  Svetog Dimitrija, Rotondu, Galilejev luk, crkvu Svete Sofije. Imali smo priliku da posetimo i  jednu od srednjih škola u Solunu - 1st Vocational Lyceum of Sykies, gde smo prisustvovali času računovodstva.
 
Vikend je bio rezervisan za organizovane izlete na koje smo išli zajedno sa školama iz Kraljeva i Smedereva. U subotu smo obišli Belu kulu - jedan od simbola Soluna. Samo učenici sa zelenim sertifikatom su mogli da uđu unutra i dožive pogled sa vrha kule na ceo Solun. Nakon ove posete grupa učenika se u  pratnji nastavnika vozila brodićem, tako da smo videli i pogled na Solun sa mora.
 
U nedelju smo otišli do mesta Edesa, udaljenog od Soluna oko 150 km,  kako bi videli vodopade, a zatim smo obišli i mesto Pozar poznato po toplim izvorima. U toku vožnje autobusom videli smo i  trkače, učesnike Solunskog maratona. 
  
I naredne nedelje, od ponedeljka do četvrtka, učenici su bili na praktičnoj nastavi u prepodnevnim časovima, a realizovane su i planirane kulturološke posete. U utorak: vizantijski zidovi iznad Soluna sa kojih se pruža najlepši pogled na celu Solunsku luku, a u četvrtak Srpsko vojničko groblje- Zejtinlik.
 
Pretposlednjeg dana mobilnosti, u petak 15.4.2022. domaćin je za učesnike organizovao prijem, kada su učesnicima podeljeni sertifikati o uspešno završenom programu mobilnosti i pokloni. Svi učenici su prošli planiranu obuku i ocenjeni su ocenama 99/100 i 100/100 poena.
U subotu, 16.4. smo, nakon doručka, krenuli nazad i u Guču smo stigli oko 20 časova.
 
Učenici nose nezboravne utiske sa ovog putovanja, jer su mnogi od njih imali priliku da po prvi put posete neku od zemalja EU, da komuniciraju na engleskom jeziku, snalaze se u novom i nepoznatom okruženju, rade u grupi i sa ljudima koji im nisu poznati, vide kako se živi u gradu koji ima oko milion stanovnika, organizuju radno i slobodno vreme, upoznaju se sa novom kulturom, nacionalnom kuhinjom i novim ukusima. Za pojedince je najveći izazov bio to što su bili odvojeni od porodice petnaest dana (po prvi put), ali je to sigurno i prvi korak u njihovom osamostaljivanju u narednom periodu školovanja.
Ostaju im divne uspomene na druženje i zajedničko vreme provedeno u Solunu"!
 
Na linku ispod možete čuti emisiju Radio Beograda o našem projektu:
OVDE možete da pogledate sve fotografiej sa putovanja.