Štampa
Pogodaka: 3570
naslovU selu Vranići, u Izdvojenom odeljenju OŠ „Stepa Stepanović" iz Gornje Gorevnice, otvorena je Muzejska učionica kao muzejski prostor koji pokazuje kako su izgledale učionice pre sto godina. U učionici se nalaze skamije, tabla, ormari i drugi predmeti koji su nekada činili školski ambijent.
Muzejska učionica nije zamišljena samo kao muzejski prostor, gde bi posetioci videli nekadašnji izgled škole, već i kao prostor za održavanje edukativnih radionica. Planirano je da deca iz gradskih i okolnih seoskih škola dolaze na poludnevne izlete gde će pored razgledanja biti uključeni u rad različitih radionica:
- Od zrna do pogače – uče vrste žitarica i kako se pravi testo i pogača;
- Grnčarska radionica – deca će naučiti kako da ručno naprave sopstveni predmet – suvenir od gline;
- Konzervatorska radionica – omogućiće im da poprave nepopravljivo;
- Od traga do blaga – kretanjem u prostoru naučiće veštinu orijentacije;
- Stare igre – kako su se nekada zabavljala deca, koje su im igre bile najomiljenije;
- Radionica tkanja – uz instrukcije veštih vezilja, pletilja i tkalja naučiće kako se od vune i vunice dolazi do lepog šala, pojasa ili ukrasa za košulju;
- Škola u prošlosti – u autentičnom ambijentu nekadašnje škole pričaće se uz upotrebu starih učila i treniraće se strogoća starih učitelja;
- Radionica lutaka – praviće se zaboravljene igračke;
- Herladika – izrada vlastitog grba.
Misija ovog projekta je razvijanje obrazovnog turizma i sticanje konkretnih praktičnih znanja kroz osmišljen radioničarski rad. Ovakav vid turizma i učenja pomaže deci u sticanju funkcionalnog znanja, razvijanju kreativnosti i spretnosti kroz zabavu i igru, kao i ljubavi prema tradiciji i bogatstvu kulturnog nasleđa.

Radionica  Od zrna do pogače

U petak, 15. 5. 2015. god.  Muzejsku učionicu su posetili učenici prvog razreda OŠ „Tanasko Rajić“ iz Čačka sa svojom učiteljicom Tatjanom Jevtović. Posle razgledanja  školskog ambijenta od pre sto godina uz pomoć nastavnice istorije Jane Jureš, učenici su učestvovali u radionici Od zrna do pogače koju su realizovali učitelji naše škole.

Nakon uvodnog izlaganja, učenici su se upoznali sa vrstama žitarica i načinom njihovog gajenja. Dobijena zrna pšenice deca su sejala u plastične čaše napunjene zemljom, a zatim su uz pomoć recepta mesili i oblikovali pogaču. Čekajući da se pogače ispeku deca su aktivno učestvovala u pripremljenim igrama.

Druženje se završilo degustacijom ispečenih pogača i razgovorom o njihovim utiscima.

vranii4

             

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
vranici2