latinica | ћирилица

 

hemUčenici Srednje škole „Dragačevo” iz Guče su, 13. maja 2015. godine, uz pomoć nastavnika Stručnog veća hemijsko-tehnološke grupe predmeta organizovali Festival nauke „Magija i(li) hemija”, u okviru promotivnih aktivnosti ustanove.Kako u dopisu iz ove škole piše, to je bila odlična prilika da se nizom zanimljivih eksperimenata, neobičnih naziva poput: Osmi putnik, Crna mamba, Voda vatru pali, Duh iz boce i sl., pokaže da hemija ne mora da bude teška, apstraktna nauka, već  primenljiva, interesentna nauka koja je svuda oko nas i koja može da se uči i kroz igru i zabavu.

Na ovom festivalu deo programa je bio posvećen i hemiji u ishrani i zdravim stilovima života, tako da su proizvodi školske učeničke kompanije prvi put imali priliku da ugledaju svetlost dana, a reč je o ručno rađenim, domaćim sapunima čijom se proizvodnjom bave učenici hemijske struke.

 

Predstavnici školske učeničke kompanije su za potrebe ovog festivala osmislili i edukativne i reklamne flajere, čime je Festival nauke bio lepa prilika i za učenje i za razvijanje međupredmetnih kompetencija učenika, a i za stručno usavršavanje nastavnika, odnosno njihovo učešće u inoviranju i podizanju kvaliteta pedagoške prakse.

Više informacija i fotografija pogledajte ovde. 

Uz sve to, dobit od organizacije ovakvog festivala vidljiva je i u unapređivanju saradnje sa lokalnom zajednicom, budući da je festival održan u nedelji u kojoj Preduzeće „Milan Blagojević – Namenska” AD iz Lučana slavi 66 godina uspešnog rada, pa su se proslavi pridružili i učenici koji su stipendisti ovog preduzeća.