latinica | ћирилица

сссSajam školskog izdavaštva obrazovno-vaspitnih ustanova Moravičkog okruga održaće se ove godine u Gornjem Milanovcu. Da vas podsetimo, prva dva sajma su bila  u Čačku, prvi u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, drugi u Domu kulture, treći put Sajam je organizovan u OŠ „Milinko Kušić” u Ivanjici, a četvrti u Muzeju trube, u organizaciji OŠ „Akademik Milenko Šušić” i svesrdnu podršku lokalne zajednice (Centra za kulturu i sport, Biblioteke opštine Lučani i Turističke organizacije iz Lučana).

Domaćin ovogodišnjeg sajma biće OŠ „Kralj Aleksandar I” (ukoliko broj prijavljenih učesnika bude premašio organizacione mogućnosti ove škole, koja nema salu za fizičko vaspitanje, razmišljaćemo o alternativnom prostoru). I ove godine, ustanove mogu da se prijavljuju i  za učešće na sajmu i za učešće na takmičenju za najbolji osnovnoškolski i srednjoškolski list i izdavački poduhvat godine.

 

Prijavljivanje za učešće na Petom sajmu školskog izdavaštva, odnosno učešće na takmičenju u nekoj od navedene tri kategorije, trajaće do 15. marta 2016. godine na imejl adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Ustanove koje prijavljuju izdanja za takmičenje, dužne su da uz prijavni list sa podacima o izdanju dostave i tri primerka za članove stručnog žirija. Za takmičenje mogu da budu prijavljena sva izdanja koja su objavljena nakon 4. sajma, od oktobra 2014. do 15. marta 2016. godine.

Prateći program Sajma podrazumeva i kratko, petominutno predstavljanje učesnika. Predlažemo vam da prepustite učenicima da sami na maštovit način predstave život i rad škola (nema potrebe da čitaju odlomke iz letopisa ili izveštaja o školi, suština je da oni na sopstveni način odgovore na pitanje: Zašto je dobro biti đak u mojoj školi?).

Prošle godine na ovom sajmu je prvi put učestvovala i jedna predškolska ustanova, tako da je poziv i ove godine otvoren za sve obrazovno-vaspitne i vaspitno-obrazovne ustanove. Ideja je da timovi učenika i nastavnika posetiocima sajma predstavljaju školska  izdanja na štandovima kroz neposredan razgovor sa zainteresovanima, čime se razvijaju međupredmetne kompetencije učenika. Kako je to prilika da se roditelji upoznaju sa kvalitetom rada različitih ustanova, učešće na sajmu se tretira i kao vid saradnje sa lokalnom zajednicom, ali i medijima, koji nas uvek svesrdno podrže, a razmena iskustava, ideja, dobrih primera iz prakse jeste ono zbog čega se učešće na dvosatnom sajmu nastavnicima priznaje kao stručno usavršavanje u nadležnosti ustanove.