Štampa
Pogodaka: 1681

фестивалTuristička slagalica” za Osnovnu školu Sreten Lazarević iz Prilika

Festival dečjeg folklora „Svetlost na brežuljku’’, čiji je organizator Osnovna škola „Sreten Lazarević“ iz Prilika, dobitnik je „Turističke slagalice” za 2016. godinu. Ovo vredno priznanje dodeljuje se već deset godina najuspešnijim turističkim manifestacijama u Srbiji, po izboru samih organizatora manifestacija. Ovogodišnji „Susreti organizatora manifestacija” održani su na Zlatiboru u prisustvu velikog broja gostiju i organizatora.  Festival priličke škole uspeo je da osvoji ovu nagradu u konkurenciji više stotina manifestacija iz Srbije u kategoriji tradicionalnih manifestacija (manifestacija koje traju duže od deset godina).

 „Svetlost na brežuljku“ je festival međunarodnog karaktera i veoma uspešno se organizuje već jednaest godina. Kroz njega je prošlo vise od četiri hiljade dece učesnika. „Svetlost na brežuljku” okuplja najbolje dečje folklorne ansamble iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Festival je takmičarskog karaktera i na njemu se dodeljuju I, II i III nagrada festivala kao i nagrada za najbolji orkestar. Cilj festivala jeste očuvanje kulturnog nasleđa našeg naroda i buđenje kod dece interesovanja i ljubavi prema narodnoj igri i pesmi.

„Turistička slagalica” je još jedno u nizu priznanja za Osnovnu školu „Sreten Lazarević” iz Prilika koja je prepoznatljiva po svojim kulturnim aktivnostima. Tri izdate knjige, Maskenbal „Prilička bajka”, brojni nagradni literarni i likovni konkursi, školski list „Đurđevak”, Film o priličkoj školi i drugo, samo su neki od rezultata rada ove škole.