latinica | ћирилица

17022433 1886496358299017 9113166743979903484 n

PU iz Lučana u objektu „Bambi” realizuje projekat pod nazivom „Mali prijatelji”. O tom projektu izvestila nas je Ljiljana Dmitrić, vaspitač i koordinator projekta.
Tokom posete opštine Lučani, za vreme Sabora trubača u avgustu 2016. godine,  direktor vrtića iz Lobeza u Poljskoj Mariola Kotowicz je  sa svojim saradnicima posetila  vrtić „Bambi” u Guči. Tom prilikom je ugovorena saradnja ove dve ustanove. Ideja o saradnji pretočena je u projekat „Mali prijatelji”. Cilj projekta je da kroz raznolike aktivnosti deca upoznaju kulturu, tradiciju, običaje i istoriju Poljske i Srbije.


Realizacija projekta donosi dobit za obe ustanove. Deca uče od svojih vršnjaka kako da različitosti uvažavaju, prihvataju i na taj način izgrade tolerantan stav prema drugim narodima, dok zaposleni imaju priliku da razmene primere dobre prakse, upoznaju funkcionisanje predškolskog sistema i način rada u ove dve ustanove, odnosno dva vaspitnoobrazovna sistema.

Projekat realizuju deca i vaspitači objekta u Guči, a nosioci svih aktivnosti su deca koja pohađaju pripremni predškolski program i deca iz starije vaspitne grupe. Veći deo aktivnosti se odvija pomoću društvenih mreža, odnosno savremenih sredstava komunikacije (skajp, veb-sajt, fejsbuk).
Do sada je realizovano nekoliko aktivnosti:
– prezentacija „Moja zemlja, moje mesto, moj vrtić”
– Kreiran dodatak na veb-sajtu i fejsbuku „,Mali prijatelji Lobez–Guča”
– Razmenjeni su pokloni za Novu godinu (Lutka u nacionalnoj nošnji, album „Naš vrtić – deca i vaspitači”)
– U okviru segmenta projekta „,Slike koje govore“, realizovana je prezentacija „Naš vrtić- deca i vaspitači“ kao „Pesma i igra u mom vrtiću”
– Realizovan je jedan od nekoliko planiranih skajp-sastanaka „Hajde da pričamo o nama”.