latinica | ћирилица

dragisinciPromocija zdravih stilova života je deo redovnih školskih aktivnosti. Za rubriku dobrih primera iz prakse stigao nam je prilog koji potpisuju učenici i nastavnici OŠ „Dr Dragiša Mišović“:

U petak, 20. oktobra 2017. godine učenici i nastavnici OŠ „Dr Dragiša Mišović“ nizom aktivnosti obeležili su Svetski dan jabuke. Cilj obeležavanja ovog dana bio je podsticanje dece na kreativnost i druženje, negovanje saradnje sa lokalnom zajednicom, a pre svega sticanje zdravih navika u ishrani. Hol škole i učionice bili su ukrašeni radovima sa motivom jabuke, a dvorište škole krasila je slika učenika sa jabukama u ruci.


Glavni deo programa realizovan je u holu škole gde je mr Žaklina Stajić iz Instituta za voćarstvo u Čačku održala predavanje o vrstama jabuke, gajenju i o njenom značaju u ishrani. Učenici trećeg razreda prikazali su prezentaciju na temu zanimljivosti o jabuci, kazivali su priče, a bilo je i „malih“ pesnika. Ugostili smo učenike OŠ „1.novembar“, kao i predškolce vrtića „Radost“. Za predškolce je u dvorištu škole bila organizovana igra „Jabuka na štapiću“. Ovaj dan je imao i humanitarni karakter. Učenici petog razreda su u okviru časa slobodnih aktivnosti (Čuvari prirode) organizovali humanitarnu akciju „Jedna jabuka – jedan osmeh''. Učenici su prodavali kolače i pite sa jabukama, obeleživače sa citatima o jabuci, a zahvaljujući prolaznicima koji su imali strpljena da ih saslušaju i učestvuju u akciji prikupljen je novac koji će se usmeriti za pomoć učenicima škole.

Obeležavanjem Dana jabuke naučili smo nešto o sortama i gajenju jabuka, čuli brojne zanimljivosti o jabuci, bili humani, družili se i uživali u ovim slatkim i zdravim plodovima. Želimo da ovo postane tradicionalna aktivnost koja će svake godine biti lep povod da naučimo nešto novo i da se družimo.