Štampa
Pogodaka: 1888

goraaaO tome kako se u Goračićima obeležava oktobar kao mesec zdrave hrane, pisala nam je koleginica Jelena Ivanović:

Oktobar je mesec zdrave hrane. Zbog toga raznim aktivnostima nastojimo da kod učenika promovišemo zdravu i raznovrsnu hranu koja je najbitnija za pravilan razvoj i zdravlje dece. Učenici prvog razreda Osnovne škole „Goračići” iz Goračića obeležili su zanimljivim časovima Svetski dan zdrave hrane i Dan jabuka.
Prva aktivnost bila je pravljenje voća i povrća od plastelina. Tokom rada učenici su imali priliku da čuju o načinima zdrave ishrane i koliko je važan svaki obrok. Razgovarali smo smo do kojih posledica mogu dovesti loše navike, nepravilna ishrana i zašto treba da izbegavamo grickalice i gazirana pića.


U okviru druge radionice Oživljeni jesenji plodovi učenici su na veoma zanimljiv i kreativan način pravili figure od jesenjih plodova. Cilj ove radionice bio je da se učenicima ukaže na raznovrsnost prirodnih plodova kao i važnost vitamina za fizički i psihofizički razvoj deteta. Radionica je realizovana u saradnji sa roditeljima, a za ovaj čas učenici su doneli od kuće razne jesenje plodove. Na stolovima su se našle jabuke, tikve, krompiri, kukuruz, žirevi, tako da smo učionicu za kratko vreme pretvorili u najlepšu jesenju baštu. U veseloj atmosferi vredne ruke najmlađih školaraca i njihovih mama napravile su predivne figure. Bilo je tu ježeva od krompira, lutki od kukuruza, pingvina, nasmejanih jabuka, veselih pomorandži, korpica od plavog paradajza, ali i cvetnih aranžmana u tikvi. Svaka figura na svoj način lepa, a deca srećna i zadovoljna.
Treća aktivnost bila je posvećena Svetskom danu jabuka. Na početku časa učenici su rešavali ukrštenicu protkanu voćem i povrćem, a konačno rešenje bilo je jabuka. Usledio je razgovor čemu sve služi jabuka. Neki od odgovora bili su: da je podeliš sa drugom, da njome opereš zube, da ti pruži vitamine, da mame i bake od nje prave kompot, džem… Učenicima su na slajdu prikazani i običaji vezani za jabuku. Jabuka se daruje detetu da bude zdravo i rumeno; mladić je poklanja devojci kao znak ljubavi; gađa je mladoženja kad dođe po mladu; gost je donosi domaćinu kad dođe na slavu i mnogi drugi. Upoznali su se i sa vrstama jabuka i njihovim imenima, a potom su svi učenici dobili stiker na kome je trebalo napisati šta sve jabuka može da im poruči. Nakon čitanja radova, usledila je šetnja lavirintom, a kraj časa učenici su iskoristili za zanimljive igre. Crtali su jabuku na tabli vezanih očiju, nosili su jabuku u varjači, na glavi, plesali su sa jabukom. Čas je završen porukom: „Jedna jabuka na dan, pa neće lekar u tvoj stan.”
Usledio je čas likovne kulture na kome su učenici pravili jabuku. Napravili su kuglice od salveta u boji, a potom su ih lepili na karton. Uz malo truda i kreativnosti nastale su divne, rumene jabuke, koje su potom izložene na odeljenjski pano. Na kraju ovog dana užinali smo sočne plodove rumenih jabuka.