latinica | ћирилица

dsc 0004Matična služba Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ započela je jesenji ciklus grupnih obuka za školske bibliotekare u četvrtak, 2. novembra 2017. godine. Seminar „Savremene školske biblioteke u Mreži biblioteka Srbije i stručni bibliotečki poslovi“, održan je u Regionalnom centru u Čačku, u trajanju od pet sati.
S obzirom na već, nažalost, uobičajenu praksu u školama da se bibliotečki kadar menja početkom svake školske godine, i ovog septembra u Moravičkom okrugu sa poslovima bibliotekara prvi put se srelo oko tridesetak prosvetnih radnika.

U želji da im pruži adekvatne informacije i olakša prvi susret sa strukom, Matična služba je organizovala seminar na temu fizičke i stručne obrade publikacija, revizije knjižnog fonda i dostavljanja validnih statističkih podataka, kojima se ažurira elektronska baza Mreža biblioteka Srbije. Tema skupa takođe je bila komunikacija rukovodstava škola i školskih bibliotekara sa Matičnom bibliotekom, u cilju što ažurnijeg sprovođenja predloženih mera za unapređenje rada i poboljšanja položaja bibliotekara unutar školskih kolektiva.

Upravo o toj temi, kao i o dignitetu profesije školskog bibliotekara u sistemu biblioteka Srbije, posle pozdravne reči Slađane Parezanović, načelnika ŠU MO, u uvodnom obraćanju, govorio je direktor Matične biblioteke dr Bogdan Trifunović. Na seminar su bili pozvani i direktori osnovnih i srednjih škola Okruga, a od njih deset koji su se odazvali pozivu, jedan broj je uzeo učešća u diskusiji na pomenute teme. Zaključak uvodnog dela skupa je da bolja komunikacija sa Matičnom bibliotekom može unaprediti rad prosvetnih radnika koji su angažovani i u nastavi i u stručnom i kreativnom radu u školskim bibliotekama.
U nastavku seminara o stručnim bibliotečkim poslovima, predavanja praćena videoprezentacijom i objašnjenjima na praktičnim primerima, održali su Dubravka Ilić i Vladimir Simić, bibliotekari. Stručnim predavanjima prisustvovalo je 49 školskih bibliotekara Okruga, na čiji predlog je dogovoreno održavanje još jednog seminara, već početkom decembra.