latinica | ћирилица

jezik jeJezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se međusobno razumevati i umno sjedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada.
Vuk Stefanović Karadžić

U sredu, 21. februara 2018. godine, Osnovna škola „Sveti Sava“ je raznovrsnim aktivnostima obeležila Međunarodni dan maternjeg jezika i uključila se u akciju Društva školskih bibliotekara Srbije. Članovi Bibliotečke sekcije, u saradnji sa Literarnom sekcijom škole, napravili su pano „Drvo života maternjeg jezika“ i izradili obeleživače za knjige. Učenici su istraživali i tragali za odgovarajućim porukama koje bi isticale važnost srpskog jezika.

Pronašli su ih u delima Vuka Stefanovića Karadžića i Stefana Nemanje i utisnuli na svoje delo. Bibliotekarka Marija Krunić i nastavnica srpskog jezika Marija Ćalović predočile su istoriju srpskog jezika, a zatim su zajedno sa učenicima, u cilju negovanja maternjeg jezika, čitale pripovetke i najlepše stihove srpskog jezika. Bibliotekarka Verica Dragićević je sa učenicima mlađih razreda uživala u stranicama dečje književnosti.
Čitaj jer susret sa dobrom knjigom može izmeniti sudbinu duše.

(Tekst pripremila: prof. Marija Ćalović.)