latinica | ћирилица

приликеU Osnovnoj školi „Sreten Lazarević“ u Prilikama Dan maternjeg jezika, 21. februar, obeležen je nizom aktivnosti. Najpre, škola je podržala akciju Društva školskih bibliotekara Srbije „Čitaj glasno“. Predlog Društva bila je organizacija glasnog čitanja u prostorijama škole, sa početkom u pet do dvanaest, što simbolično predstavlja krajnje vreme da se svi okrenemo negovanju maternjeg jezika, knjige i kulture.


Slogan akcije škole u Prilikama, po izboru učenika, glasio je – U čitanju je i radost i moć. Učenici od petog do osmog razreda, koji se ističu u izražajnom čitanju pripremili su odlomke iz svojih omiljenih književnih tekstova i, prema predlogu, u pet do dvanaest nastupili u holu škole pred svojim drugarima od prvog do osmog razreda i svojim nastavnicima. Prisutni su imali priliku da čuju odlomke iz romana, pripovedaka, putopisa, drame. Čuli su se stihovi i narodne i autorske književnosti. Svojim čitanjem učenici su uspeli da zainteresuju slušaoce, pa je usledio razgovor o pročitanom.

Potom se govorilo o značaju maternjeg jezika i načinima na koje se on neguje i čuva. Članovi Kluba čitalaca i novinarske sekcije pripremili su i kratke ugledne referate na temu očuvanja maternjeg jezika, a potom ih istakli u holu škole u vidu izložbe. Na izložbi su se mogli pročitati i najbolji domaći zadaci učenika osmog razreda na temu „Razmišljam o svom jeziku“.

Organizatori akcije u školi bile su nastavnice srpskog jezika Verica Kostić i Radmila Kostić i bibliotekar Slađana Ćirjanić. Likovni deo akcije (panoe, radove i natpise) potpomogao je nastavnik likovne kulture Goran Kostić sa članovima likovne sekcije.

Čitalačka aktivnost učenika u Osnovnoj školi „Sreten Lazarević“ u Prilikama neguje se i unapređuje aktivno i kontinuirano kroz rad Kluba čitalaca. Podstiču se i usavršavaju sve vrste čitanja, i bogate znanja kako o književnosti tako i o maternjem jeziku.

Tekst pripremila: prof. Verica Kostić