Štampa
Pogodaka: 1696

dsc 0003Matična služba Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” organizovala je Seminar za školske bibliotekare Moravičkog okruga u petak, 1. juna 2018. u Regionalnom centru u Čačku.

Tako je nastavljena praksa održavanja grupnih obuka za zaposlene u bibliotekama osnovnih i srednjih škola, na teme stručnih bibliotečkih poslova, za koje u periodu između dva okupljanja pokažu najviše interesovanja.

Okupljene bibliotekare najpre je pozdravila Slađana Parezanović, načelnik Školske uprave Moravičkog okruga, naglasivši da je za uspešan rad školskih biblioteka neophodna njihova bliska saradnja sa Matičnom službom čačanske Biblioteke.

Na ovom seminaru tema je bila revizija knjižnog fonda, pa su bibliotekari Matične službe Dubravka Ilić i Vladimir Simić, govorili o značaju i neophodnosti ovog segmenta bibliotečkog rada, kao i o aktuelnim bibliotečkim propisima koji ga regulišu. Polaznike seminara upoznali su „korak po korak” sa postupkom revizije, kako bi je što efikasnije obavili i na propisan način oslobodili svoje, ionako skromne knjižne fondove od neaktuelnih i oštećenih publikacija. Predavači su takođe odgovarali na brojna pitanja školskih bibliotekara koji su već započeli ili planiraju da ubrzo počnu reviziju u svojim bibliotekama.

Za uspešan rad školskih bibliotekara neophodna je i kreativnost i interesovanje za zahteve i potrebe za knjigom najmlađih korisnika, o čemu su, na ovom Seminaru, govorile Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković, gošće iz Zlatiborskog okruga. One su školski bibliotekari OŠ „Dušan Jerković” iz Užica, i zahvaljujući njihovom velikom ličnom angažovanju i nepresušnom entuzijazmu, biblioteka ove škole prepoznatljiva je na mapi najuspešnih u Srbiji.

Ovom prilikom one su prisutnim kolegama, uz video-prezentaciju predstavile svoja iskustva na teme Kako unaprediti rad školske biblioteke kroz procese vrednovanja i samovrednovanja, i Školski bibliotekar kao pokretač kreativnosti, stvaralaštva i projekata u školi.

Seminar je bio prilika da školski bibliotekari razmene isustva iz svakodnevnog posla, ali i da na primeru odlične prakse drugih, uvide da sopstvenim zalaganjem bibliotekar može postati i lider u vaspitno-obrazovnom procesu. Gošće iz Užica su pozvale okupljene kolege da prvom prilikom posete tribine i skupove koje organizuju školski bibliotekari Zlatiborskog okruga, a svi zajedno su izrazili zadovoljstvo onim što su na Seminaru saznali.

Oko trideset polaznika Seminara dobiće sertifikate o stručnom usavršavanju, a sledeće okupljanje i obuku organizovaće Matična služba Gradske biblioteke u skladu sa planom rada i potrebama školskih bibliotekara.