latinica | ћирилица
dsc 1737Direktor  OŠ „Sreten Lazarević“ Iz Prilika g. Miladin Božović prosledio nam je obaveštenje o lepoj manifestaciji koju ova škola godinama uspešno organizuje. Izveštaj objavljujemo u celosti.
Osnovna škola „Sreten Lazarević“ organizovala je trinaesti Festival dečjeg folklora „Svetlost na brežuljku“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Opštine Ivanjica.
Festival se tradicionalno organizuje 17. i 18. avgusta i okuplja decu iz cele Srbije i zemalja okruženja, uzrasta od sedam do četrnaest godina. Ovogodišnji festival obogaćen je brojnim edukativnim aktivnostima.
Početak festivala obeležila je izložba „Tradicionalne nošnje i stari predmeti iz Srbije“. Posetioci su imali priliku da nauče sve o delovima tradicionalne nošnje iz različitih krajeva naše zemlje, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Predstavljen je i veliki broj autetntičnih starih predmeta prikupljenih širom Srbije, koji su obeležili život naših predaka.
Nakon izložbe održana je radionica za decu „Izrada tradicionalne pite jabučare“. Domaćice iz Prilika pripremale su jabučaru po receptu starih majstora priličkog kraja. Svojom zanimljivom pričom, ali i izvornom pesmom, koja je potekla uz rad, privukle su veliku pažnju mališana, pa su se i sami rado prihvatili posla. Na kraju radonice zasladili su se ovim tradicionalnim specijaltetom, ponosni što su bili deo procesa izrade.
Važan deo festivala bilo je i predavanje „Vokalna tehnika i predstavljanje tradicionalne pesme na sceni“, etnomuzikologa Borisava Miljkovića. Predavanje je održano oba dana festivala, prvog dana za odrasle, a drugog dana prilagođeno dečjem uzrastu. Svi ljubitelji folklora mogli su da nauče kako da prezentuju tradicinalnu pesmu i kako da se ponašaju na sceni.
Drugog dana festivala usledio je glavni i učesnicima najdraži deo – takmičenje dečjih folklornih grupa. Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je osam kulturnoumetničkih društava iz Srbije i Makedonije. Svako društvo nastupilo je u takmičarskom i revijalnom delu.
Takmičarski deo festivala ocenjivao je tročlani stručni žiri – Ana Pavlović, nastavnik muzičke kulture; Borisav Miljković, etnomuzikolog i Zvezdan Đurić, folklorni pedagog.
Dodeljene su sledeće nagrade:

• Prvo mesto – KUD „Elektroporcelan“ Aranđelovac;
• Drugo mesto – KUD „Srma“ Kumanovo;
• Treće mesto – KUD „Karanovac“ Kraljevo;
• Najbolji orkestar – KUD „Srma“ Kumanovo;
• Najuigraniji ansambl – KUD „Krušik-plastika“ Osečina;
• Najbolji muški igrač – Savo Jezdimirović, KUD „Karanovac“ Kraljevo;
• Najbolji ženski igrač – Nikolina Krsmanović, KUD „Krušik-plastika“ Osečina;
• Najbolji pevački ansambl – KUD „Luka Spasojević“ Ljig;
• Najoriginalniji kostim – KUD „Prva petoletka“ Trstenik;
• Najbolji scenski nastup - Elektroporcelan“ Aranđelovac.


Cilj Festivala u Prilikama jeste promocija, očuvanje i negovanje narodne trdicije našeg naroda među decom, kroz igru i pesmu. Pored ljubavi prema kulturnoj baštini našeg naroda, festival podstiče i razvija plemenitost, poštovanje i ljubav prema kulturi drugih naroda.
Trinaesti festival „Svetlost na brežuljku“ protekao je u lepom raspoloženju, uz svima dragu dečju igru i pesmu. Ostvaren je i veoma važan cilj, mališani učesnici razvili su prijateljku atmosferu i družili se tokom festivala i time pokazali, pored umetničkih sklonosti i ljubavi prema folklornom nasleđu, i humanost i dobru volju.