latinica | ћирилица

interkulturaInterkultura obeležila desetu godišnjicu rada

Susreti koji menjaju svet - 10 godina interkulturalnih razmena za srednjoškolce u Srbiji naziv je konferencije koju je Interkultura organizovala 3. novembra 2018. kako bi obeležila 10-godišnjicu rada.

Konferenciji je prisustvovalo 140 učesnika, uključujući volontere članove organizacije, alumnije programa Interkulture - učenike i porodice domaćine, direktore i nastavnike srednjih škola, kao i predstavnike organizacija poput Erzmus+ Tempus fondacija, Mladi za razumevanje (YFU Serbia), American Councils.



Specijalni savetnik ministra obrazovanja  Aleksandar Pajić otvorio je konferenciju, a zatim su usledila izlaganja direktorke Interkulture Ivane Pavlović o uspesima organizacije u proteklih 10 godina, kao i drugih govornika na temu uloga programa međunarodne razmene u razvoju globalne kompetencije, istorije AFS-a, učenja stranog jezika u kontekstu programa mobilnosti učenika srednjih škola, saradnje Interkulture i škola, i pogleda u budućnost organizacije.

Biljana Nišavić, direktorka Gimnazije „Takovski ustanak“ iz Gornjeg Milanovca, govorila je na temu „Interkultura i škola“, podelivši sa prisutnima šestogodišnje iskustvo svoje škole.

Izuzetnu čast organizatorima i učesnicima koferencije svojim prisustvom učinili su Andrea Oricijo, šef misije Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OEBS) u Srbiji, i Serđo Monti, zamenik šefa italijanske misije u Srbiji. Takođe su prisustvovali i gosti iz inostranstva, poput predstavnika AFS interkulturalni programi i Evropske federacije za interkulturalno učenje, dve krovne organizacije kojima Interkultura pripada, kao i AFS organizacija iz Danske, Indije, Mađarske, Nemačke i Rusije.

Izlaganje Biljane Nišavić, direktora Gimnazije „Takovski ustanak“ iz Gornjeg Milanovca, preuzmite ovde.