latinica | ћирилица

plakat 9Akcija o kojoj je Školska uprava Čačak (pogledati ovde) već pisala sve je uspešnija:

 

AКCIJU OSNOVACA IZ LUČANA „SAČUVAJMO ĆIRILICU“ PODRŽALE  NAJUGLEDNIJE  LIČNOSTI I INSTITUCIJE IZ SRBIJE


    Članovi novinarske sekcije Osnovne škole ,,Milan Blagojević” iz Lučana, sa nastavnikom srpskog jezika, Monikom Ružić, a u saradnji sa školskim bibliotekarom, Jelenom Кarić i uz podršku direktora škole Radojke Đorđević, pokrenuli su akciju ,,Sačuvajmo ćirilicu” čiji su glavni nosioci učenici šestog razreda Danilo Raonić, Đurđina Matijašević i Magdalena Savić.
    Među prvima akciju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, a ministar Vladan Vukosavljević poslao je i pismo podrške na adresu škole. Nakon podrške ministra, javilo se još eminentnih imena iz oblasti kulture. Naime, akciju „Sačuvajmo ćirilicu“ podržali su: Emir Кusturica, Miloš Кovačević, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Nenad Jezdić, Petar Božović, Gradimir Aničić, Dragomir Antonić, i Milan Ružić.


    Nakon individualne podrške, usledila je i podrška određenih institucija među kojima se ističu Matica srpska i Narodni muzej koje su ponudile da se u njihovim prostorijama postavi izložba tematskih plakata akcije „Sačuvajmo ćirilicu“ koje je dizajnirao Dragan Đukić, što je samo jedna u nizu aktivnosti planiranih u okviru akcije.
    Pored navedenih izložbi, pokretači akcije napravili su i plan aktivnosti koje će biti organizovane tokom naredna dva meseca. Među brojnim događajima, izdvajaju se promocija knjige prof. dr Miloša Кovačevića „Borba za ćirilicu i srpski jezik“ u izdanju Andrićevog instituta, beseda o ćirilici i promocija knjige Matije Bećkovića „100 mojih portreta“ u izdanju Večernjih novosti, kaligrafsko takmičenje, likovni i literarni konkurs, kao i okosnica cele akcije – anketa koja će obuhvatiti preko 80 osnovnih i srednjih škola širom Srbije, a  čiji je cilj prikupljanje podataka o tome koje pismo učenici češće koriste.
    Pozivaju se svi oni koji bi da podrže akciju očuvanja srpskog pisma i oni koj imaju bilo kakav predlog za saradnju, da na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. šalju svoje predloge, utiske i pisma podrške ovoj velikoj ideji potekloj iz male sredine.