Štampa
Pogodaka: 1871

prvaOsnovna škola „Stepa Stepanović“ u Gornjoj Gorevnici ispisala je još jednu lepu stranicu svog vekovnog letopisa u ponedeljak 27. maja, kada je bila domaćin učenicima Pravoslavne muzičke škole „Igor Stravinski“ iz Moskve.

Gosti su bili oduševljeni srdačnim prijemom, posebno svojih vršnjaka koji su za početak naučili da kažu „privet“ (zdravo) i sa ovom rečju ih dočekali u svojoj školi. Inače, Moskovljani, 15 učenika i dva profesora, bili su učesnici Međunarodnog festivala folklora u Novoj Pazovi i odlučili su da nekoliko slobodnih dana iskoriste da upoznaju Srbiju. Došli su u Čačak u želji da posete manastire Ovčarsko-kablarske klisure, za koju znaju da se naziva Srpska Sveta Gora.

druga– Cilj ove posete je da se druže sa našim učenicima i ojačaju prijateljske veze dva naroda. Nadam se da će se druženje nastaviti i u budućim godinama… Drago mi je da su od svih škola u našem okrugu odabrali baš našu ustanovu – rekla je Lela Đačić, direktorka OŠ „Stepa Stepanović“.

Prema rečima Natalije Artjomove, koja rukovodi Dečijim ansamblom „Zlatna kaplja“ pri Pravoslavnoj muzičkoj školi, iako su prvi put u Srbiji, deci se veoma dopala naša zemlja, ljudi, priroda i nadaju se da će biti još radosnih susreta. Za učenike u Gornjoj Gorevnici i njihove nastavnike predstavili su gosti stare ruske običaje vezane za četiri godišnja doba, sa starim koreografijama i u veoma živopisnim kostimima. Deo repertoara bile su i srpske pesme „Tamo daleko“, „Ljudi likujte“ Vladike Nikolaja („Hristos voskrese, radost donese“), a neke pesme su izveli zajedno sa horom OŠ „Stepa Stepanović“.

S obzirom da je reč o dvodnevnoj poseti, deca su bila smeštena u domove svojih vršnjaka. Deca iz Mosve pored koncerata, organizuju i humanitarne nastupe. Prošle godine sakupili su novac za zvono za manastir Đurđevi stupovi, a od koncerta za ovogodišnji Božić novac su poslali kao pomoć deci sa Kosova.

Tekst preuzet sa stranice Čačanskog glasa, autora V.T.