latinica | ћирилица

projekatProjekat učenika OŠ „Sreten Lazarević“ iz Prilika: „Život i običaji našega kraja –  Nastavljači Vukovog rada“

U Osnovnoj školi „Sreten Lazarević“ iz Prilika, 13. juna 2019. godine održana je promocija projekta pod nazivom „Život i običaji našega kraja – Nastavljači Vukovog rada“.
Cilj projekta bilo je istraživanje, prikupljanje, beleženje i čuvanje od zaborava narodnih umotvorina Prilika i okoline.
Na promociji su prikazani krajnji produkti projekta – prezentacija projekta, terenska zbirka koja nosi naziv projekta i izložba. Prvi deo izložbe činili su panoi sačinjeni od tekstova i fotografija, drugi deo stari prdmeti, a treći deo biljke koje su se nekada koristile u narodnoj medicini priličkog kraja. Učenice su otpevale i pesmu „Prelo“. Simbolično, kako bi se gostima dočaralo vreme o kojem projekat govori, deo učenika bio je obučen u stare nošnje ovog kraja. Na ulasku u školu goste su tradicionalno čekali pogača i so, ali i slatko od ruža, prema receptu jedne sagovornice iz projekta.


Specijalni gosti promocije bili su Sibinka Božović i Slobodan Jevđović, stariji meštani Prilika, eksperti u projektu.
Na početku promocije učenici su kroz prezentaciju predstavili projekat – ideju, ciljeve, tok realizacije i terensku zbirku. Potom su razgovarali sa gostima, ekspertima u projektu. Gosti su rado odgovarali na pitanja učenika, ali i publke. Povela se zanimiva priča o nekadašnjim vremenima, protkana brojnim novim saznanjima.
Promociji su prisutvovali ostali učenici škole, roditelji, nastavnici i brojni zainteresovani meštani. Događaj je bio javnog karaktera i propraćen je od strane lokalnih novinara i televizije.
Projekat su realizovali učenici sedmog razreda sa nastavnicom srpskog jezika Vericom Кostić. Ideja za projekat javila se na času srpskog jezika, nakon obrade dela „Život i običaji narodna srpskoga“. Кod učenika se javilo posebno interesovanje za život i delo Vuka Stefanovića Кaradžća i želja da i sami krenu njegovim stopama u sakupljanju narodnih umotvorina. Кroz projekat su učili da neguju tradiciju i kuluru, da istraživački, aktivno i stvaralački uče, sarađuju i rade u timu, povezuju znanja iz različitih nastavnih predmeta i neguju divnu saradnju sa starijim generacijama.