latinica | ћирилица

marieIz Guče u Dragačevu stiže nam zanimljiv i lep prilog za sajt. Objavljujemo ga u celosti: 

Mada nas Guča prvo asocira na trubu, ova priča se ipak tiče učenika i nastavnika OŠ „Akademik Milenko Šušić“ u Guči. Posebnom energijom zrači, okuplja kreativne učiteljice, inspirativne nastavnike i iskre od učenika. Čačanka, svakodnevno putujući u divne predele Dragačeva, digitalnim putanjama prenosi učeničke i nastavničke radove. Pojedina ostvarenja su retkost u profesionalnom razvoju.

Vreme kada nismo uljuljkani u materijalnom izobilju najsnažnije budi kreativnost.

 

Bez tehničkih sredstava, u vreme kada nas je preplavila bujica divnih pedagoških IKT izvora, Mari Solej je osnovala „Virtuelnu školicu Frankolež“. Frankolež se najpre odvijao u grupi na Fejsbuku, stranici „Francollège Akademik Milenko Šušić“ , prerastao u „Francollège Serbie“, Jutjub-kanal „Francollège avec Marie Soleil“, blog...Uz saradnju i učestvovanje roditelja, učenici su zaplovili internetom usmereni i zaokupirani zanimljivim učenjem.
„Borba sa vetrenjačama“ se odvijala istovremeno sa osnivanjem Jutjub-kanala njenih učenika, sadašnjih srednjoškolaca, kanala njene ćerke Teodore, ali i njenog kanala za učenje francuskog jezika „Francollège avec Soleil Marie".
Autori mnogih video-lekcija su nekadašnji ili sadašnji učenici Osnovne škole „Akademik Milenko Šušić“ u Guči.
Podstaknuta snažnom željom i ciljem da otkrije, budi i razvija kod učenika talente, Marija Jakšić, poznatija kao Mari Solej, pokreće i takmičenje pod nazivom „Pokaži svoj talenat uz francuski jezik“ koje se odvija u martu, mesecu Frankofonije. Takmičenje je otvoreno za sve učenike osnovnih škola u Srbiji. Učenici postaju pesnici srpsko-francuske poezije i likovni umetnici.

Sve što radimo na krilima ljubavi dosegne dalje od onoga što nismo mogli ni zamisliti na početku – da ljubav preraste u poziv. Treba samo svakodnevne zadatke prožeti onim što voliš.

Marija Jakšić – Mari Solej, uz kolegu Dejana Jankovića, postaje koautor digitalnog udžbenika za francuski jezik „Club @do 1 i 2“ za peti i šesti razred, autor testova za šesti razred za francuski jezik, priručnika sa planovima i dnevnim pripremama za peti i šesti razred IK "Klett". Njene srpsko-francuske pesme za učenje izazovnih gramatičkih partija, francuske pesmice sa različitim nastavnim temama odjekuju uz video-lekcije digitalnog udžbenika „Club @do 1“ širom Srbije. Video-lekcija o brojevima do 20, kreirana od strane njenih učenika, objavljena je takođe u digitalnom udžbeniku.

Retkosti nisu neostvarive ni nemoguće! Vrebaju skrivene u nedosanjanom kutku naše mašte.

Njeno odrastanje su obeležile pobede na takmičenjima u recitovanju i lepom govoru. Iako je pisala pesme, kratke priče, motivacione poruke, prve pesme su zabeležene i objavljene na njenom blogu „Beleške Marie Soleil“ 18.11.2016. godine. Objavljivanje pesama je podstaknuto brojnim književnim podnevima koje su u školi organizovali profesori Milan Gromović i Bojana Kulidžan Gromović.
U njenom pesništvu pronalazimo mnoštvo pesama na srpskom jeziku, kratke priče, srpsko-francuske pesme koje ona koristi u nastavi i francuske pesme. Mnoge od njih su objavljene u udžbeniku „Club @do 1” za francuski jezik za 5. razred.
Mari Solej (fr.Soleil - Sunce) je član Udruženja književnika „Umetnički horizont“ pod čijim je pokroviteljstvom objavljivala svoje pesme u sledećim saborima pesnika:
-Budimo ljudi poput patrijarha; Kupidonova strela; Njegošev vijenac
Marija svoje pesme i priče vidi kao iskre koje prenose poruke, ulepšavaju dan, upozoravaju, podstiču. To je i razlog zbog koga je svoje pesme svrstala u zbirku „Iskre Marie Soleil“. Svoje i učeničke iskre i dalje objavljuje na svojim blogovima i stranicama.
Najvažnije je razumeti i prihvatiti da se učenici ugledaju na nas. Kao ni mi, nisu u svakom trenutku raspoloženi ni inspirisani. Ne može svaka generacija biti ni pesnička, internetska, niti umetnička. Biseri isplivaju povremeno. Samo ih mi često ne primetimo, zatrpani svakodnevnim obavezama.

Sledi dodela „Priznanja 10. jun“ opštine Lučani za izuzetne rezultate u oblasti inovativne pedagogije. Profesionalno usavršavanje je dalje vodi do mesta spoljnog saradnika Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i uloge voditelja Nacionalne obuke „Digitalna učionica / digitalno kompetentan nastavnik - uvođenje elektronskih udžbenika i digitalnih obrazovnih materijala“.
Sigurni smo da je ova priča probudila u vama snevanja koja ste ,zatrpani prevelikom papirologijom, izveštajima, kriterijumima, sastancima i timovima", izgubili. Jedini način da ih „preživite neokrnjeni“ je da u svakom danu i svakom školskom času pronađete vreme za ono što volite. Tada će neslućeni putevi početi da se otvaraju kako za vas, tako i za vaše učenike. Pokušajte. Možda vas odvedu na neko čarobno mesto.