Štampa
Pogodaka: 1200


kodVest koja nam stiže iz OŠ „Milica Pavlović” iz Čačka

Na inicijativu školskog bibliotekara Biljane Lukić iz OŠ „Milica Pavlović” (Čačak, Srbija) i knjižničarke Jelene Madunić iz OŠ „Spinut” (Split, Hrvatska), a uz saradnju nastavnica Ivane Tomić, Lele Simeunović i koleginice iz Hrvatske Sanje Stojanović realizovali smo projekat „Građani sveta”.

Učenici su dobili radne zadatke. Đaci OŠ „Milica Pavlović” najpre su upoznati sa novim alatima koje će koristiti  tokom projekta. Nakon toga, napravili su QRCode sa znamenitostima čačanskog kraja, a deca iz OŠ „Spinut” kreirala su QRCode sa znamenitostima iz Splita.

Razmenili su kodove i proučili sajtove koji su dati na kodovima. Nakon te aktivnosti imali su zadatak da naprave postere sa činjenicama i znamenitostima koje su im se najviše dopale iz susedne države. Za izradu postera koristili su alate Glogster i Adoba Spark.

Izložba postera koji su produkt ovog projekta biće objavljena na evropskom portalu e-Twining. Osim što su naučili nove sadržaje iz oblasti informatike i računarstva, učenici su proširili znanja o regionalnoj geografiji. Ujedno je aktivnost doprinela prevazilaženju jezičkih barijera koje u stvari i ne postoje, jer su se deca pitala.
U planu je nastavak saradnje i razmena iskustava koja bogate svakodnevni školski život i podstiču motivaciju za primenu informacionih tehnologija u nastavi. Učenici su sa lakoćom uradili sve zadatke i poručili nam da najzad govorimo njihovim jezikom.
Saradnja je nastala u toku realizacije projekta „Radost učenja” koji podržava fondacija Tempus Erazmus+.