Štampa
Pogodaka: 1307

promocijaČlanak o predstavljanju književnog prvenca bivše učenice OŠ „Filip Filipović”, a sada koleginice zaposlene u Medicinskoj školi,  pripremila je prof. Milica Stanojčić, pedagoški savetnik:

Predstavljanje svog prvog i odmah nagrađenog romana „Studen kamen” Jelena Dramićanin doživela je tamo gde je želela – u svojoj osnovnoj školi.
U četvrtak, 28. novembra u Osnovnoj školi „Filip Filipović” predstavljen je roman naše nekadašnje učenice, sada profesora književnosti u Medicinskij školi u Čačku. Pozni jesenji dani jesu pravo vreme za čitanje i književno druženje.

To se potvrdilo i te novembarske večeri kada su našu veliku kancelariju ispunili ljubitelji knjige i Jelenini prijatelji i kolege. Program je vodila Olivera Labudović, profesor srpskog jezika u našoj školi, Jelenin razredni starešina, što je ovom susretu dalo posebnu draž. Bilo je dirljivo čuti iskrene i tople reči kojima je Jelena Dramićanin nagradila ne samo svoju omiljenu profesorku i razrednu, već i sve nas, njene kolege i saborce za lepu pisanu reč.

O romanu „Studen kamen” pored Olivere Labudović i same autorke govorila je i Jovana Topalović, takođe profesor srpskog jezika u našoj školi. Jovana je istakla sve vrednosti ove neobične knjige: univerzalnost teme, posebnu strukturu, izmaštane likove, bogatstvo jezika, svevremensku poruku. Najviše se zadržala na simbolici kamena, studen-kamana: stamenost, postojanost, sigurnost, čistota, probudivši tako u nama ne samo čitalačku radoznalost, već i ono iskustveno zadovoljstvo zbog bliskosti sa ovim arhetipskim motivom. I naravno, ohrabrila nas da zaronimo u ovu knjigu kao u nešto svima nama poznato na ovim prostorima, na „brdovitom Balkanu”.
Navodimo i dva kratka osvrta naših mladih kolega:
„Na predstavljanju prvog romana Jelene Dramićanin mogli smo čuti od voditelja programa i same autorke koji su motivi i uzori za nastanak njenog prvenca. Jelena posebno ističe ulogu učitelja i nastavnika u osnovnoj školi kao izrazito heterogenoj sredini i najburnijem periodu odrastanja. To svakako nama nastavnicima daje dodatne motive i satisfakciju za bavljenje ovim teškim i odgovornim poslom.” (Aleksandar Delić, prof. geografije)
„Izuzetno veče. Prezentacijom romana uspeli su da zagolicaju maštu i navedu nas da ga pročitamo sigurni unapred da ćemo u čitanju uživati.” (Dejan Đelić, prof. građanskog u našoj školi, informatičar po struci)
I na kraju, izlaganja su bila sadržajna i neposredna, praćena nenametljivom muzikom našeg učenika Milana Roljevića, publika blagonaklona i istinski zainteresovana, rečju – uspešno. Neka se Jelena nadahne našim dobrim željama i neka joj i budući romani budu uspešni.