Štampa
Pogodaka: 1529

goraciciSajam školskog izdavaštva je bijenalna takmičarska smotra raznovrsnih publikacija koje objavljuju škole i predškolske ustanove Moravičkog okruga, kao što su: listovi, almanasi, zbirke, zbornici, monografije.... Pored te osnovne namene, Sajam predstavlja i vid stručnog usavršavanja nastavanika, koji imaju priliku da sa kolegama razmene dobre primere iz prakse, ali i podsticaj učenicima da razvijaju međupredmetne kompetencije, naročito učeničko preduzetništvo i komunikaciju, budući da način žiriranja podrazumeva da timovi vrednuju ne samo lepotu i bogatstvo sajamskih štandova, već pre svega interakciju koju timovi uspostave sa publikom i način na koji učesnici promovišu svoje škole.


Ove godine, u OŠ „Branislav Petrović” u Slatini, u petak, 13. decembra 2019. godine održan je sedmi po redu Sajam školskog izdavaštva. Na njemu je učestvovalo ukupno 12 škola: OŠ „Sveti Sava”, OŠ „Milica Pavlović”, OŠ „Vuk Кaradžić”, OŠ „Tanasko Rajić”, OŠ „Branislav Petrović”, ŠOSO „1. novembar” i Gimnazija iz Čačka, kao i OŠ „Goračići” iz Goračića i OŠ „Milan Blagojević” iz Lučana i OŠ „Vučić Veličković”, OŠ „Sreten Lazarević” i OŠ „Milinko Кušić” iz Ivanjice. Domaćin Sajma se potrudio da stvori veoma prijatnu atmosferu, a Sajam su, nakon nastupa školskog hora, prigodnim besedama otvorili direktor Lazar Čikiriz, rukovodilac Školske uprave Čačak Slađana Parezanović i Mila Mutavdžić, kao pisac (autor knjige „Priče iz moje učionice”), budući da je lepa praksa Sajma i ta da se prisutnima obrati zavičajni pisac.

Od 12 glasova, u najuži izbor za titulu „Najbolja sajamska promocija“ ušle su OŠ „Vučić Veličković” i OŠ „Goračići”. Za samo jedan glas više, pobedila je OŠ „Goračići” iz Goračića (opština Lučani), čiji je tim, po mišljenju učesnika, imao najupečatljiviji sajamski nastup.
Sada je u toku žiriranje publikacija za takmičenje u kategorijama „Najbolji osnovnoškolski list”, „Najbolji srednjoškolski list” „Najbolja publikacija specijalne namene” i „Izdavački poduhvat godine”. Za ovaj deo takmičenja prijavilo se ukupno 15 ustanova iz Moravičkog okruga, uz neposredne učesnike Sajma, još i OŠ „Marko Pajić” iz Viče, OŠ „Dr Dragiša Mišović” iz Čačka i Gimnazija „Takovski ustanak”  iz Gornjeg Milanovca. Proglašenje pobednika u ovim kategorijama biće uoči Savindana.
Mediji su i ovog puta, na čemu im izričemo zahvalnost, podržali naš sajam.
Ovde možete da preuzmete linkove: