Štampa
Pogodaka: 1125

dsc 1570Tekst „Ćopićevi razvezani dani“ pripremila je prof. Verica Kostić:

U OŠ „Sreten Lazarević“ u Prilikama, 23. januara 2020. u 17 časova održana je promocija projekta Кluba čitalaca Ćopićevi razvezani dani i kao jedan od produkata projekta književno veče posvećeno ovom velikanu srpske književnosti.
Projekat je realizovan tokom decembra i januara u okviru časova Кluba čitalaca. Povod za odabir Ćopića za projekat jeste, najpre, rezultat ankete koju su osmislili i sproveli članovi Кluba čitalaca među učenicma, nastavnicima i ostalim zaposlenima u školi, a koji je pokazao da veliki broj anketiranih izdvaja upravo Ćopića kao omiljenog pisca za decu. Takođe, povod je i obeležavanje 105 godina od Ćopićevog rođenja.


U projektu su učestvovala četrdeset i četiri člana Кluba, učenika od petog do osmog razreda, uz pomoć nastavnice srpskog jezika i književnosti Verice Кostić. Oni su kroz različite projektne zadatke istraživali život i delo Branka Ćopića. Кrajnji produkti projekta su izložba radova, prezentacija i književno veče posvećeno Ćopiću.
Na književnoj večeri učenici su najpre kroz prezentaciju predstavili život i delo Branka Ćopića. Potom je usledio prikaz pojedinih Ćopićevih dela van školske lektire koja su istraživački čitali i proučavali na časovima Кluba čitalaca. Usledio je razgovor sa publikom. U publici su bili specijalni gosti, nekadašnji učitelji i nastavnici. Oni su govorili o školi i učenicima nekada i njihovom odnosu prema Ćopićevim delima.
Posebno je zanimljiv bio razgovor na temu „Čudesna sprava i moderno doba“. Naime, učenici su, radeći na projektu, istraživali šta su nekada bile čudesne sprave, a šta su danas. Razgovaralo se o odnosu unuka i baka i deka, uz paralelu sa Ćopićevim junacima. Bake i deke su, takođe, bili gosti promocije, pa su razgovarali sa učenicima.
Učenici su predstavili i izložbu radova nastalih tokom projekta, a deo promocije bilo je i dramsko izvođenje „Čudesne sprave“. Dramatizaciju pripovetke i postavljanje na scenu pripremili su učenici na časovima u okviru projekta Obogaćeni jednosmenski rad.
Promocija projekta bila jeveoma uspešna i posećena. U školi na brežuljku, u Prilikama, tekao je veoma prijatan razgovor o književnosti u kojem su učestvovale različite generacije. Razmenjena su znanja i iskustva. Učenici su bili ponosni na svoj rad, a stariji zahvalni što su uspeli da se, uz učenike i Ćopićevo delo, bar na kratko vrate u svet detinjstva.