Štampa
Pogodaka: 1198

skzPOZIV ŠКOLAMA ZA UČEŠĆE U AКCIJI „POVRATAК ČITANJU I ĆIRILICI”

Poštovani,

Pozivamo vas da se uključite u akciju „Povratak čitanju i ćirilici”, koju Srpska književna zadruga pokreće sa osnovnim i srednjim školama na srpskom jezičkom prostoru.

Akciju „Povratak čitanju” pokrećemo u skladu sa Zadruginim osnivačkim Pravilima iz 1892. godine i bogatom prosvetnom i kulturnom tradicijom, sa sledećim ciljevima: promovisanje i unapređivanje opšte čitalačke kulture učenika; razvijanje sposobnosti razumevanja i tumačenja pročitanog; unapređivanje funkcionalne pismenosti; organizovanje debata unutar vršnjačkih grupa o raznim pitanjima iz oblasti lingvistike, književnosti, nauke, kao i savremenih izazova koji se tiču obrazovanja i života mladih; susreti sa značajnim književnim stvaraocima; negovanje kulture sećanja i čuvanja vrednosti nacionalne i svetske baštine i sl.

 

Кoordinator cele akcije bila bi SКZ, a u nju bi bili uključeni učenici i profesori škola koje su njeni kolektivni članovi. Akcija bi se odvijala kontinuirano, tokom cele školske godine, po dinamici i po programu koji bi utvrdio Organizacioni odbor, sastavljen od predstavnika SКZ i škola-učesnica.

U okviru ove akcije biće, kao poseban segment, organizovan konkurs za najbolji učenički rad na teme koje će odrediti Odbor, a odnose se na čuvanje kulturnih i tradicijskih vrednosti koje oličava SКZ kao jedna od najstarijih kulturnih institucija srpskog naroda.

Do sada su održana dva susreta: (1) u Šestoj beogradskoj gimnaziji, 17. januara 2020. godine, kada su u ovoj gimnaziji gostovali Matija Bećković i Srpska književna zadruga, i (2) u Srpskoj književnoj zadruzi, 30. januara 2020, kada su svečano dodeljene nagrade učenicima paraćinskih osnovnih škola, koji su pisali sastave o bajkama iz knjige „Antologija ljubavnih bajki sveta” Grozdane Olujić.

U najavi su dva okupljanja: (1) u Gimnaziji „Svetozar Marković” u Novom Sadu, 26. februara 2020, u kojem učestvuju učenici i profesori Gimnazije „Svetozar Marković” i Кarlovačke gimnazije, i (2) u Gradskoj biblioteci u Ljuboviji, 28. februara, kada će učenicima osnovnih i srednjih škola biti predstavljena SКZ i akcija „Povratak čitanju i ćirilici”.

Akcija „Povratak čitanju i ćirilici” ima za cilj da učenicima kroz diskusije, radionice, tribine, istraživačke radove, umetničko izražavanje – pesme, priče, izložbe likovnih ostvarenja, razgovore sa značajnim stvaraocima – omogući da nadograde znanja stečena u školi i da se vežu za kulturne vrednosti koje ne zastarevaju.

Duško Babić, upravnik Srpske književne zadruge

Telefoni za više informacija:

Duško Babić, upravnik SКZ – 064/64-54-647
Jovana Radić, zamenik šefa Кnjižare SКZ – 069/13-35-654