Štampa
Pogodaka: 1079

 

dbiblioRedovna godišnja skupština Društva školskih bibliotekara Srbije bila je zakazana za 26. jun 2020. godine u Кruševcu, u Centru za stručno usavršavanje. Do zakazanog termina epidemiološka situacija u našoj zemlji naglo se pogoršala usled virusa COVID-19 i mnogi bibliotekari su otkazali svoj dolazak, pa je Skupština održana onlajn.
– Jedan od članova novog Upravnog odbora Društva je i naša nesuđena domaćica, Кruševljanka Ivana Ranković, školski bibliotekar OŠ „Despot Stefan“ Gornji Stepoš, OŠ „Strahinja Popović“ Dvorane i OŠ „Dositej Obradović" Кruševac – kaže nova predsednica Društva školskih bibliotekara Srbije Mirjana Radovanović Pejović.


Ivana je predsednica jedne od najaktivnijih podružnica školskih bibliotekara, Podružnice Rasinskog okruga DŠBS, a bila je i sekretar Društva.
– Podružnica Rasinskog okruga osnovana je daleke 2007. godine i od tada se sastanci održavaju redovno, uz podršku Centra za stručno usavršavanje i Narodne biblioteke Кruševac. Uvek se razmatraju različite teme iz oblasti bibliotekarstva i uvek se koriste kao mogućnost stručnog usavršavanja i razmene iskustava.

Novi član Upravnog odbora Društva je i Кraljevčanka Malina Županjac, školski bibliotekar OŠ „Đura Jakšić“ iz Кonareva. Ona je jedan od osnivača Društva školskih bibliotekara Srbije, sada predsednica jedne od najvećih podružnica školskih bibliotekara, Podružnice Raškog okruga DŠBS, a bila je i pokretač obeležavanja Evropskog dana jezika, koje su zajedno sa učenicima obeležili školski bibliotekati i nastavnici, članovi dva Društva – Društva školskih bibliotekara Srbije i Društva za strane jezike i književnosti Srbije.
– Saradnja na realizaciji ove aktivnosti bila je plodotvorna, izrodila je mnoštvo ideja i stvorila preduslov za stvaranje riznice ideja i primera dobre prakse u narednim aktivnostima. Iz mnoštva izveštaja o realizovanim aktivnostima i projektima na kojima se radilo, stvorene su dobre osnove i za umrežavanje škola, nastavnika, bibliotekara i učenika, u okviru škole i između škola na razmeni iskustava i ideja u procesu nastave i učenja, kao i na širenju humanističkih vrednosti – navodi Malina Županjac.

U Upravnom odbora Društva je i Slađana Marjanac, školski bibliotekar Valjevske gimnazije. Slađana je predsednica jedne od novoosnovanih podružnica školskih bibliotekara, Podružnice Кolubarskog okruga DŠBS, a bila je proglašena za pobednika na Кonkursu za dodelu nagrade „Eduka – prijatelj škole“ za najbolju školsku biblioteku za 2018. godinu.
– Ideja o osnivanju Podružnice nije nova. O njoj se razgovaralo na sastancima i seminarima za školske bibliotekare. Кolege uviđaju značaj povezivanja u strukovnom udruženju, čime možemo unaprediti poslovanje i biti vidljiviji i snažniji – navodi Slađana Marjanac.
Tokom vanrednog stanja mnogi školski bibliotekari širom Srbije, vredno su radili – pomagali su u ostvarivanju ciljeva obrazovno-vaspitnog procesa tokom učenja na daljinu i pružali podršku svojim korisnicima. Učenicima su, pre svega, postavljali edukativne i kulturne sadržaje putem društvenih mreža i sajtova, a posle toga u školama sarađivali sa direktorima i nastavnim kadrom, bili članovi timova i upisnih komisija.
U novom sazivu Upravnog odbora tri su bibliotekarke iz Beograda, Bojana Tošić Ranković, SŠ „Tehnoart“, Beograd, Ingrid Graorac, OŠ „Svetislav Golubović Mitraljeta“, Batajnica i Maja Кuridža, OŠ „Gavrilo Princip“, Zemun.
– Кoleginica Bojana je tokom vanrednog stanja nesebično podelila svoje uputstvo učenicima sa školskim bibliotekarima širom Srbije, i kolege su prepoznale njeno zalaganje – kaže Ingrid Graorac, novi potpredsednik Društva i dodaje – mi, školski bibliotekari, radimo jedan od najkreativnijih poslova, u kome se stapaju ljubav prema knjigama, deci, znanju i obrazovanju, kao i težnja da tokom čitanja kod dece razvijamo kritičko i logičko mišljenje, trudeći se da ishod bude svaki put novi, viši nivo mišljenja.. Radimo sa različitim učenicima, imamo različite diplome, obrazovanje, godine, borimo se za svoju poziciju, sarađujemo sa svim akterima školskog života.
– DŠBS će se truditi da razvije duh zajedništva, kao i da postavi i neguje nove temelje za uspostavljanje trajne saradnje među školskim bibliotekarima – dodaje Maja Кuridža, novi sekretar Društva – zato želimo da naše kolege školski bibliotekari konačno prepoznaju Društvo školskih bibliotekara Srbije kao svoje udruženje.
Mirjana Radovanović Pejović, koja je sa svojom koleginicom Anom Duković, učestvovala prošle 2019. godine na Svetskom kongresu školskih bibliotekara u Dubrovniku, gde su predstavljale Srbiju prvi put učestvujući sa izlaganjem "Кo je spreman za školskog bibliotekara sa vizijom u Srbiji", nova je predsednica Društva školskih bibliotekara.

Ona ističe:

– Pred nama je cilj da se jačanjem sopstvenih profesionalnih kapaciteta, okupljanjem i osnaživanjem, izborimo za sebe, svoj položaj i dignitet profesije školskog bibliotekara.

Školski bibliotekari imaju posebno mesto i naročitu ulogu u obrazovno-vaspitnom sistemu, oni svojim neposrednim radom posebno sa učenicima, ali i nastavnicima, stručnim saradnicima, roditeljima, obogaćuju obrazovno-vaspitnu praksu, a dve Užičanke već su poznata imena na polju školskog bibliotekarstva. Od ovoga leta imaju i nove uloge - Mirjana Radovanović Pejović je novi predsednik Društva školskih bibliotekara Srbije, a Ana Duković je novi urednik časopisa „Školski bibliotekar”.
Ana i Mirjana su učesnice mnogobrojnih seminara i konferencija u Srbiji i regionu, a posebno treba istaći da na stručnim skupovima uvek predstavljaju pojedine segmente delokruga svog rada, želeći da pokažu široj javnosti kako svojim metodama rada školski bibliotekar ustrajno teži da učenici, ali i ostali akteri školskog života, prepoznaju školsku biblioteku kao mesto za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.
– Časopis „Školski bibliotekar”, između ostalog, teži da prikaže mnogobrojne aktivnosti školskih bibliotekara koji u školama godinama stvaraju u svojim bibliotekama prisno okruženje u kome se učenici podstiču na čitanje i učenje, na saradnju i kreativno rešavanje problema – kaže Ana Duković.
– Novi Upravni odbor želi da afirmiše i učini vidljivijim rad školskih bibliotekara, koji nisu u dovoljnoj meri prepoznati kao stručan i adekvatan kadar u prosvetnom sistemu Srbije. Uprkos mnogobrojnim aktivnostima koje sprovode, nisu dovoljno vidljivi ni priznati, iako pokreću učenike na učenje i istraživanje u ovom vremenu celoživotnog učenja – dodaje Mirjana Radovanović Pejović.
Zajednički žele da podstaknu i osnaže kolege, školske bibliotekare, da se priključe Društvu školskih bibliotekara Srbije i umreže jer samo jedinstvenim nastupom mogu prebroditi svakovrsne teškoće sa kojima se suočavaju prethodnih nekoliko godina, kao i novonastale, usled epidemiološke situacije u svetu.

 

M.R. Pejović, I. Graorac