latinica | ћирилица

girls dayPOZIVAMO VAS DA SE UKLjUČITE U PROJEKAT  DAN DEVOJČICA U IKT SEKTORU 2021.
Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru (Girls in ICT Day) ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Od 2001. godine, kada je u Evropi (Nemačkoj) prvi put obeležena, u ovoj manifestaciji učestvovalo je više od milion devojčica. Dan devojčica u IKT sektoru ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima. Udruženje poslovnih žena Srbije jedanaestu godinu zaredom obeležava međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru.

Preko 8.000 učenica završnih razreda osnovne škole bilo je tokom proteklih 10 godina uključeno u različite aktivnosti, posete IKT kompanijama i firmama čije su vlasnice žene, kao i takmičenje za najbolji video rad. Rezultati pokazuju da su devojčice veoma zainteresovane i da kroz ovakve susrete prepoznaju preduzetništvo kao moguće buduće mesto zapošljavanja. Nakon poseta
kompanijama i izvršene evaluacije, 95% anketiranih devojčica izjašnjava se da bi  želele da budu poput žena, preduzetnica i menadžerki koje su upoznale toga dana.

Manifestaciju Dan devojčica u IKT sektoru tradicionalno podržava predsednica Vlade Republike Srbije, gospođa Ana Brnabić, kao počasna pokroviteljka.
Ove godine Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru obeležava se 22. aprila 2021. godine. S obzirom na vanredne okolnosti koje traju od marta prošle godine zbog krize izazvane pandemijom Kovid-19 i ove godine je predviđeno obeležavanje međunarodnog Dana devojčica u IKT sektoru u potpunosti onlajn, kao i prošle godine, kada smo po prvi put „pionirski“, uz veliku podršku škola, uspešno ovu manifestaciju preselili na internet i organizovali je u digitalnoj formi. Iako
neplanirano, ovaj događaj je tako dobio još dublji smisao, pokazavši i praktično u kojoj meri je IKT sektor značajan. Napominjemo da ova manifestacija sama po sebi nije zabavnog, već edukativnog karaktera.

Više o ovome pročitajte u DOPISU.