latinica | ћирилица

vrtici susret page 001Šesti okružni stručni susreti ,,Medicinska sestra vaspitač kao deo zajednice učenja i učesnik u planiranju promena u vaspitno-obrazovnoj praksi”

U saradnji sa Savezom udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, PU ,,Radost” Čačak bila je domaćin Šestih okružnih stručnih susreta medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije. Tema Šestih okružnih susreta bila je ,,Medicinska setra vaspitač kao deo zajednice učenja i učesnik u planiranju promena u vaspitno-obrazovnoj praksi”
Susreti su bili prilika da se u ustanovi domaćina okupe predstavnici Ministarstva prosvete, članovi organizacionog odbora SUMSPUS, vaspitno osoblje predškolskih ustanova iz Užica, Кragujevca, Ivanjice, Guče, Lučana, Raške i Čačka. Cilj horizontalnih razmena je jačanje kompetencija medicinskih sestara vaspitača, vaspitača i stručnih saradnika, kao refleksivnih praktičara u planiranju promena u zajedničkom razvijanju realnog programa i građenju kulture jaslica i vrtića kao zajednice učenja.


Na skupu je ukazano na važnost stalnog stručnog usavršavanja, razvijanja profesionalca kroz reflektivnu praksu, horizontalne razmene među akterima vaspitno-obrazovnog procesa, stalne refleksije i samorefleksije u vaspitno-obrazovnom procesu.
U PU,,Radost” 2020/21. godine, u četiri objekta, pilotiran je Model Zajednice profesionalnog učenja, a tokom 2021/22. godine vaspitno osoblje vrtića ,,Sunce”, koje je jezgro promene, prošlo je obuku za primenu Modela. Model ZPU je osnažio stručne saradnike, vaspitače i medicinske sestre vaspitače da kritički i refleksivno preispituju, menjaju i razvijaju svoju praksu i saradnju sa kolegama u vrtiću, kao i sa kolegama iz drugih predškolskih ustanova.
Nakon plenarnih izlaganja u kojima su se prisutnima obratili predstavnici Ministarstva prosvete Marija Belenzada i Ana Кojić, direktor PU ,,Radost” Vera Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za oblast društvene delatnosti Miroslav Petković, zamenik predsednika SUMSPUS Dragana Antić i stručni saradnik PU,,Radost” Aleksandra Mićović, dodeljene su zahvalnica, a rad je nastavljen u četiri sesije, u dva objekta ,,Sunce” i ,,Bambi”.

Izveštaj pripremio tim PU ,Radost”