Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je odluku o izmeni modaliteta raspodele besplatnih udžbenika. Od naredne, 2015/2016. školske godine učenici iz osnovnih, ali i iz srednjih škola dobijaće besplatne udžbenike po kriterijumima koje je utvrdilo Ministarstvo – deca samohranih roditelјa, deca iz hranitelјskih porodica i domova za nezbrinutu decu, deca iz porodica u kojima su oba roditelјa nezaposlena, kao i drugi učenici iz materijalno ugroženih porodica.

Iznos sredstava namenjenih za Projekat „Besplatni udžbenici" ostaju ista kao i prošle godine (blizu 600.000.000 dinara), samo će se promeniti model raspodele udžbenika.

U narednim danima sve škole u Srbiji biće obaveštene o novom planu raspodele besplatnih udžbenika, a u prvoj polovini marta roditelјi će imati priliku da se na osnovu navedenih kriterijuma prijave za pomoć u vidu besplatnih udžbenika.

Apelujemo na škole, nastavnike i roditelјe da ne ulaze u postupak nabavke udžbenika do kraja marta kada će biti poznato koji učenici i u kom obimu dobijaju besplatne udžbenike.

Podsećamo da su besplatni udžbenici prethodnih godina bili davani na korišćenje svim učenicima u Srbiji koji pohađaju neki od prva četiri razreda osnovne škole, i to za predmete: maternji jezik, matematika i svet oko nas. Za ostale predmete roditelјi su sami nabavlјali udžbenike.

Dosadašnji model raspodele besplatnih udžbenika pokazao je izvesne manjkavosti.

Najpre, socijalno i materijalno ugroženi učenici kojima treba pomoći poklanjanjem besplatnih učenika, ne pohađaju samo prva četiri razreda osnovnih škola koji su do sada bili obuhvaćeni Projektom „Besplatni udžbenici". Pomoć je potrebna i jednom delu učenika u starijim razredima osnovne, kao i u srednjoj školi.
Zato su besplatne udžbenike dobijala i deca iz finansijski stabilnih porodica koje mogu sebi da priušte kupovinu novih udžbenika.

Takođe, dosadašnja upotreba knjiga iz Projekta „besplatni udžbenici" imala je velika ograničenja – učenici su imali obavezu da po završetku školske godine udžbenike koji su dobili na poklon vrate neoštećene. Zbog toga po ovim knjigama učenici nisu smeli da pišu, da podvlače tekst, morali su da se trude da ih očuvaju kako bi i naredne generacije mogle da ih koriste.

Zbog toga je novim planom raspodele „Besplatnih udžbenika" odlučeno da učenici knjige mogu da zadrže i po završetku školske godine.

Kako bi izabrali najkvalitetniji udžbenik koji će upotreblјavati, nastavnicima i učitelјima trebalo bi omogućiti dovolјno vremena za detalјan uvid u sve odobrene udžbenike iz Kataloga udžbenika za 2015/2016. godinu. Ovaj Katalog objavlјen je 31. januara 2015. godine i u njemu postoji blizu 1700 odobrenih naslova.