direktor: Snežana Joksimović
tel. 032/864-001
adresa: 32233 Viča
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MarkoPajic

Naša škola potiče iz 1880. godine. Izrasla je iz velike želјe za opismenjavanjem  siromašnih meštana sela Viče koji su je svojim mukotrpnim radom i oskudnim sredstvima izgradili kako su najbolјe mogli i znali. Izuzetan doprinos ovom svetlom poduhvatu dao je mladi intelektualac, veliko-školac, sin ovog sela Marko Pajić. Osam godina je učestvovao i predano radio sa decom sve dok ga kobna smrt nije u tome omela 1888. godine.

Za sav uloženi žar, dobronamernost i široko srce meštani su se odužili dajući školi njegovo ime. Tako je i danas iako od tadašnje zgrade nema ni pomena. Tridesetak godina nakon što je izgrađena škola  je pokazala svoju trošnost i iziskivala je novu građevinu. Učitelј Luka Lukić pokreće inicijativu za gradnju nove škole, ali teško breme koje su doneli Balkanski ratovi i I svetski rat nije dalo da se to ostvari. Tek 1924. godine, uz veliko zalaganje učitelјa A. Suhanova Viča dobija novu školsku zgradu koja i danas stoji na ulasku u dvorište.

I tako redom, svaka generacija darivala je detalј po detalј, a sve u želјi da rad i boravak u školi budu što prijatniji i lagodniji. Duh predaka živi i u nama te se i mi trudimo da ostavimo trag po kom će nas buduće generacije znati.

Pod okrilјem ove škole delatnost obrazovanja i vaspitanja dece do 4. razreda obavlјa i izdojeno odelјenje u Donjem Dupcu koje je sa radom počelo 1951. godine i koje okuplјa decu iz ovog sela i dela sela Milatovići.