direktor: Biljana Nišavić
tel. 032/713-435
adresa: Miloša Velikog 11, Gornji Milanovac
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Na osnovu svojih normativnih akata i na osnovu rešenja br. Fi-2414/90 od 10. januara 1991. godine, upisana je u sudski registar kod Okružnog privrednog suda u Kraljevu.
Školske 1879/80. godine počela je sa radom u Gornjem Milanovcu Gimnazijska realka sa dva razreda, 20 učenika i tri nastavnika. Školske 1885/86. godine dvorazredna Gimnazijska realka pretvorena je u Nižu gimnaziju. Iste godine otvoren je i treći razred, a sledeće školske godine i četvrti razred. Tokom svog dugogodišnjeg postojanja Gimnazija je otvarana i zatvarana, balkanski i svetski ratovi su prekidali njen rad i menjala je mesto svog boravka. Gimnazija je u svojoj prošlosti bila dva puta rušena – 1915. i 1941, njen inventar uništavan, njena arhiva spaljivana. Radila je kao četvororazredna, a i kao potpuna osmorazredna Gimnazija. Početna godina poslednjeg neprekidnog perioda rada škole koji traje i do danas je 1962. godina.
Mnogi učenici ove škole postali su doktori nauka, političari, književnici, umetnici, kulturni i javni radnici i drugi stručnjaci.
Godine 1974, 9. maja, Gimnazija je prvi put u svojoj istoriji dobila ime koje i danas nosi – Takovski ustanak.
Zgrada u kojoj se danas nalazi Gimnazija podignuta je 1902. godine kao „Dom Miloša Velikog“. Nastava u njoj počela je da se izvodi 1912. godine, a zgrada je proširena 1939. godine. Uslovi za rad su znatno poboljšani od 1979. godine kada je izvršena njena poslednja rekonstrukcija i adaptacija. Trenutno je u toku je kompletna rekonstrukcija zgrade Gimnazije koja će doneti mnoge promene.
Pored školske zgrade smešteno je školsko dvorište sa sportskim terenima za košarku, odbojku i fudbal koji omogućavaju učenicima bavljenje sportskim aktivnostima tokom boravka u školi i botanička bašta koju Milanovčani tradicionalno tako zovu.
Okruženje škole koristi se kao resurs za planiranje i realizaciju različitih sadržaja i aktivnosti iz Godišnjeg  programa (plana) škole.
Škola poseduje oko 80% nastavnih sredstava propisanih normativima.
Gimnazija 16 odeljenja  koji su raspoređeni na opštem smeru, prirodno-matematičkom smeru, društveno-jezičkom smeru i društveno-jezičkom smeru – engleski, gde se nastava izvodi na srpskom i engleskom jeziku u obimu 35-45% od ukupnog broja časova na godišnjem nivou iz sledećih nastavnih predmeta: biologija, hemija, geografija, matematika, računarstvo i informatika, likovna kultura. Učenici društveno-jezičkog smera-engleski imaju novi predmet Evropska kultura i civilizacija koji će  učiti u okviru Sekcije za engleski jezik.