Štampa
Pogodaka: 2912

Biblioteka otvorena knjiga BalkanaBožidar Plazinić, umetnički rukovodilac Centra za vizuelnu kulturu „Krug”, poziva nastavnike i učenike da posete izložbu „BIBLIOTEKA – OTVORENA KNjIGA BALKANA“
Međunarodna bijenalna izložba „Biblioteka – otvorena knjiga Balkana” svečano je otvorena u subotu, 5. novembra 2016.godine, programom na velikoj sceni Doma kulture u Čačku.
Izložbu, pod sloganom „Čiju pesmu pevam”, otvorio je Gunar Kvaran, likovni kritičar iz Norveške i direktor Muzeja savremene umetnosti u Oslu. O izložbi je govorio i dr Nikola Šuica, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.


Na bijenalu radove izlaže 67 umetnika iz 24 zemlje, u svim izložbenim prostorima Doma kulture, Galeriji Narodnog muzeja i depou Međuopštinskog istorijskog arhiva.
Ova manifestacija je nastala 2006. godine kao vid umetničkog aktivizma i odgovor umetnika na potpuni prekid političkog, ekonomskog i kulturnog dijaloga na prostoru bivše države. Inicijator i organizator manifestacije je Centar za vizuelnu kulturu „Krug” i njen umetnički rukovodilac Božidar Plazinić, vizuelni umetnik. U realizaciji izložbe od početka učestvuje i Grad Sarajevo. 
Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Čačka, a uz podršku svih ustanova kulture i Turističke organizacije Čačka.
Otvaranje izložbe je organizovano uz koncert „Čačak Radmili Bakočević”, povodom 60 godina izuzetno uspešne karijere  jedne od najvećih operskih diva, kojoj je ovom prilikom Čačak dodelio Zlatnu plaketu. Na koncertu su pored Radmile Bakočević učestvovali operski pevači Oliver Njego i Evgenija Jeremić, kao i umetnici na harmonici Boban Bjelić i Dušan Čeganjac.

Izložba je otvorena do 27. novembra 2016. godine.