Štampa
Pogodaka: 3683

saopstenje slika izlozbaIz ivanjičke Gimnazije:
U subotu, 16. decembra 2017. godine od 18 do 20 časova u Kulturnom centru Reks organizovano je javno vođenje kroz kros medija izložbu učeničkih radova nastalih kao rezultat turneje Putujućeg školskog bioskopa Slobodna zona Junior.
Oko 500 srednjoškolca iz deset mesta u Srbiji je tokom novembra  imalo priliku da u okviru Putujućeg školskog bioskopa Slobodna zona Junior gleda angažovane filmove i učestvuje u radionicama medijske pismenosti gde su pod stručnim vođstvom koautora programa bili ohrabreni da pronađu kreativan način da izraze sebe i svet oko sebe u medijskoj formi po sopstvenom izboru.


Srednjoškolski radovi u formi videa, foto-stripa, fotografije i pesme - nastali nakon turneje ovog jedinstvenog školskog bioskopa  - predstavljeni su u konceptu kros medija izložbe kroz koju će posetioce zajedno sa autorima i autorkama radova sprovesti koautori programa dr Aleksandar Vajzner i Vesna Štrbić.
Izložbu su činili najzanimljiviji radovi 9 autora, među kojima je i rad (film) učenice IV razreda Gimnazije u Ivanjici Andrijane Savić. Za posetioce izložbe organizovani su moderirani razgovori sa autorima ispred svakog od radova izloženih u formi pesme, fotografije i foto-stripa, dok su video-radovi predstavljeni u konceptu bioskopa.
Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior namenjen je srednjoškolcima  iz ekonomski najsiromašnijih sredina u Srbiji. Na ovogodišnjoj turneji Putujući bioskop je posetio Trgovište, Batočinu, Ivanjicu, Belu Palanku, Vlasotince, Priboj, Medveđu, Arilje, Prokuplje i Kuršumliju, i obuhvatio jedanaest različitih srednjih škola, od gimnazija do srednjih stručnih škola. Cilj projekta je da kod mladih razvije interesovanja za društveno angažovani film, da podstakne njihovu radoznalost i motiviše ih na kritičko sagledavanje medijskih sadržaja.
Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa. Program se tokom godina širio, i danas obuhvata aktivnosti u osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i visokoškolskoj nastavi, kao i vanškolske programe za srednjoškolce.
Projekat Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior sa kros medija izložbom učeničkih radova realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.