000U SŠ „Dragačevo“ održana je svečana akademija o kojoj izveštava prof. Neda Punoševac:

U četvrtak, 29. novembra 2018. godine, učenici SŠ „Dragačevo“ priredili su, u Domu kulture u Guči, svečanu akademiju u znak sećanja na dragačevske junake u Prvom svetskom ratu.
Ovo je bila prilika da se setimo svih žrtava Velikog rata, da odamo počast onima koji su nam obezbedili budućnost. Njih 37 iz Dragačeva nosilo je na grudima Кarađorđevu zvezdu, simbol hrabrosti, požrtvovanosti i junaštva. Čuli smo nesvakidašnje priče o ovim div-junacima, njihova ratna pisma i dnevničke zapise, a nismo zaboravili ni dragačevske majke, koje su u rat ispraćale najvrednije, svoje sinove.

 

Čini se da su jaka osećanja zahvalnosti i ponosa bila glavne vodilje učenicima i profesorkama, Mirjani Кern, Nedi Punoševac i Jovani Radonjić, kada su se odlučili da načine ovakav program. Ovo je program koji čuva i štiti od zaborava ljude - junake, koji su časno i hrabro služili svom narodu.

Svi koji su se našli u sali Doma kulture, imali su priliku da pogledaju i izložbu Međuopštinskog arhiva iz Čačka „Dragačevci ovenčani Кarađorđevom zvezdom“, koja je upotpunila celokupni doživljaj ove akademije. Uradili smo, svi zajedno, jednu veliku i plemenitu stvar za naše pretke, sačuvačli smo ih od zaborava i odali duboku zahvalnost.