Štampa
Pogodaka: 719

minMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je danas osnovnim i srednjim školama Stručno uputstvo za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2021/2022. godini i Stručno uputstva za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u srednjoj školi u školskoj 2021/2022. godini. Ova uputstva su prvi osnov za organizovanje, planiranje i programiranje ukupnog obrazovno-vaspitnog rada u školama u otežanim uslovima, počevši od 1. septembra 2021. godine.

Pored detaljnih stručnih uputstava Ministarstvo je poslalo i priloge u vezi sa primenom epidemioloških mera u školama kojima se bliže uređuju pitanja organizacije i sprovođenja obrazovno-vaspitnog rada u uslovima koji zahtevaju primenu niza preventivnih i zaštitnih mera u borbi protiv virusa Covid-19.

Na osnovu odgovarajućeg stručnog uputstva Pedagoški kolegijum i Tim za obezbeđivanje kvaliteta i razvoj ustanove postavljaju osnove za izradu operativnog rada ustanove za početak školske 2021/2022. godine.

Direktori ustanova su u obavezi da omoguće svim zaposlenima u školi i roditeljima učenika da se blagovremeno upoznaju sa sadržajem odgovarajućeg stručnog uputstva i uputstvima o merama zaštite i da dogovorite načine komunikacije koji će biti u funkciji dosledne primene dogovorenih mera, postupaka i aktivnosti za zaštitu zdravlja učenika i zaposlenih.

Imajući u vidu poseban značaj početka školske godine za učenike prvog razreda u osnovnoj i srednjoj školi i učenike petog razreda u osnovnoj školi, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta nastavnika i odeljenjskih starešina sa učenicima i roditeljima učenika, tako da se primene sve mere zaštite od širenja virusa – fizička distanca, zaštitne maske, spoljašnji prostor škole, veliki unutrašnji prostori, predstavljanje i razgovori u manjim grupama, pauze između sastanaka sa obaveznim merama za čišćenje i pripremu prostora i druge mere. Sugestija je da ove susreti i sastanci budu održani 31. avgusta 2021. godine.

U periodu od 25. do 31. avgusta 2021. godine, na regionalnom ili opštinskom nivou biće održani sastanci sa direktorima škola, kao vid dodatne podrške školama u rešavanju konretnih stručnih i/ili organizacionih pitanja od značaja za uspešan početak školske godine. O terminima ovih sastanaka direktori škola će biti obavešteni posredstvom nadležne školske uprave.

Najveći broj škola će biti spreman da pripremi i realizuje efektivan i efikasan plan obrazovno-vaspitnog rada, s obzirom na to da se u prethodne dve školske godine steklo značajno profesionalno iskustvo sa vrlo dobrim rezultatima rada i da se pokazalo da su u većini škola najjači ljudski resursi. Ministarstvo očekuje da će se održati visok nivo solidarnosti, kolegijalnosti i podrške tokom otežanog rada, što je bio slučaj i u prethodnom periodu. U susret novoj školskoj godini potrebno je iskoristiti stečeno znanje i podržati timski rad u iznalaženju najboljih obrazovnih rešenja kojima će se umanjiti uticaj epidemioloških prepreka i ograničenja.

Za sva dodatna pitanja službe Ministarstva i školske uprave su na raspolaganju direktorima ustanova i prosvetnim radnicima.

Preuzmite:

Stručno uputstvo za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2021/2022. godini
Stručno uputstva za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u srednjoj školi u školskoj 2021/2022. godini
Prilog 1 – Indikatori i granične vrednosti za procenu rizika od prenošenja SARS-CoV-2 virusa u populaciji
Prilog 2 – Preporuke za početak obrazovno-vaspitnog rada u školskoj 2021/2022. godini
Dopis osnovnim i srednjim školama

 

Preuzeto sa sajta MPNTR