Obaveštavamo vas o književnom programu posvećenom  Desanki Maksimović

suncesijaUrednik programa Verica Kovačević poziva zainteresovanu javnost u sredu, 22. maja, 2024.god. u 19.30 č. u Klub Kulturnog centra Čačak, na predstavljanje naučne monografije: „SUNCE SIJA. FOLKLORNI I MITSKI OBRASCI U POEZIJI DESANKE MAKSIMOVIĆ“, autora prof. dr BOŠKA SUVAJDžIĆA.
Autor je ovom studijom dao važan doprinos tumačenju dela najveće srpske poetese, obeležavajući najbolje domete njenog pesničkog opusa. Kao čitalac i poznavalac dela naše velike pesnikinje, dr Suvajdžić je svoju najnoviju knjigu krunisao sopstvenom pesmom „Pomilovanje, za Desanku, tražim“. Pesma je omaž poetesi, koja je pisala ljubavnu, rodoljubivu, socijalnu i deskriptivnu liriku, neraskidivo povezanu sa nacionalnim identitetom,  kulturom, verom i tradicijom, jer znala je Desanka Maksimović da je pevati poeziju isto što i pevati o bezlobivosti i ljubavi. Iako se u početku njene karijere u pojedinim krugovima o njoj govorilo kao „starovremenoj poetesi" čija je poezija „ženski" jednostavna, generalno sentimentalna i bez „metafizičkih kvaliteta", ona je znala i umela da bude izrazito moderna pesnikinja, a da istovremeno o tradicionalnim pesničkim temama peva na tradicionalan način.
Da li je mogla znati koliko će nam nedostajati njena vera u blagost i toplinu ljudske reči, u govor prirode, u pesmu duše, u poeziju?


O knjizi govore: prof. dr Boško Suvajdžić, autor knjige, Danijela Kovačević Mikić, književni kritičar, a stihove Desanke Maksimović kazuju članovi Udruženja „Čuvari dela Vuka Karadžića“: Olivera Krupež, Sanja Perovanović i Tijana Petrić.

Urednik programa: Verica Kovačević, Kulturni centar Čačak

Suorganizator: Udruženje „Čuvari dela Vuka Karadžića“